Ψωρίαση: τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται;

φαγούρα στο δέρμα με ψωρίαση στους αγκώνες

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια παθολογία που σχετίζεται με δερματικές παθήσεις. Πρόσφατα, αυτή η ασθένεια έγινε όλο και πιο συχνή. Αλλά αυτό που προκαλεί ψωρίαση, κανένας ειδικός δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πολλοί ειδικοί συνδέουν αυτό το φαινόμενο με την επιδείνωση της οικολογικής κατάστασης σχεδόν παντού στη γη. Γι 'αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την εμφάνιση της ψωρίασης. Πώς να το αντιμετωπίσετε και πώς να το αντιμετωπίσετε, ποια είναι τα συμπτώματα; Ψωρίαση, πώς να αναγνωρίσετε και να ανακουφίσετε την κατάσταση με τις εκδηλώσεις της, αυτό το άρθρο θα πει.

Γενική περιγραφή της νόσου

Ψωρίαση, τι είναι αυτό; Τι διαταραχές στο σώμα φέρνει αυτή η ασθένεια;

Αυτή η ασθένεια ονομαζόταν «φολιδωτή λειχήνα». Σε αυτήν την περίπτωση, δερματικοί τραυματισμοί εμφανίζονται στο δέρμα, στα νύχια και στις αρθρώσεις. Ροζ πλάκες ή φλύκταινες που καλύπτονται με κλίμακες αντιπροσωπεύουν ψωρίαση.

Με την ψωριασική νόσο, τα πρώτα σημάδια της μπορεί να εμφανιστούν περίπου στην ηλικία των 15-30, αλλά συμβαίνει επίσης να εκδηλώνεται στα παιδιά. Τις περισσότερες φορές αυτή η παθολογία επηρεάζει άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Είναι χρόνια. Περιπτώσεις στις οποίες η ψωρίαση, μια φορά εμφανίστηκε, επουλώθηκε χωρίς ίχνος δεν έχουν ακόμη συμβεί. Κατά τη διάρκεια περιόδων «ξεκούρασης» και υποτροπής, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής εμπλέκονται σταδιακά στην ανάπτυξη της νόσου. Ο κνησμός, που κουράζει το νευρικό σύστημα, αρχίζει να γίνεται πολύ ερεθιστικός και ο ασθενής χτενίζει το δέρμα σε σημεία μέχρι να υπάρχει αίμα.

Τι συμβάλλει στην ανάπτυξη;

Το ερώτημα του τι προκαλεί την ψωρίαση δεν μπορεί να απαντηθεί κατηγορηματικά. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπόρεσε να κατονομάσει την ακριβή αιτία της παθολογίας. Είναι διαφορετικά. Ωστόσο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι η φύση της ψωρίασης είναι αυτοάνοσες ασθένειες στο σώμα. Δηλαδή, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν το σώμα από όλες τις πιθανές διαταραχές του σώματος, για κάποιο λόγο αρχίζουν να παράγουν ουσίες που προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες στην επιφάνεια του δέρματος και επιταχύνουν τη διαίρεση των κυττάρων του δέρματος.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της ψωρίασης οφείλεται σε παραβίαση του κύκλου ζωής των επιθηλιακών κυττάρων. Το σώμα αντιδρά στην ανώμαλη απόκλιση ως εξής: Τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα βλάπτουν το δέρμα.

Το πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνεται. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως εκείνους όπου το σώμα εκτίθεται σε διάφορους παράγοντες. Τι προκαλεί ψωρίαση;

Οι αιτίες της ψωρίασης είναι:

 • κληρονομικοί παράγοντες
 • νευρικές διαταραχές και αγχωτικές καταστάσεις.
 • Επαφή με εξωτερικά ερεθίσματα.
 • Φαρμακευτική αγωγή;
 • Πάθος για υγιεινή;
 • Αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης
 • Τάση σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η ψωρίαση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μυκητιακών βλαβών. Αλλά η παθολογία δεν έχει ιογενείς ρίζες. Επομένως, άλλοι μπορεί να μην φοβούνται να μολυνθούν. Η ασθένεια δεν είναι μια από αυτές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία άλλων, οι ασθενείς με ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικοί.

Σε ασθενείς με AIDS, η ψωρίαση μπορεί να είναι πιο συχνή από άλλες κατηγορίες ασθενών. Οι γιατροί το εξηγούν με τη μειωμένη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων και τον μειωμένο αριθμό τους. Το AIDS επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη της νόσου, η οποία του επιτρέπει να εκδηλώνεται πιο φωτεινή και πιο έντονη σε αυτούς τους ασθενείς.

Συνηθισμένα συμπτώματα

Δεν γνωρίζουν όλοι οι ασθενείς πώς ξεκινά η ψωρίαση και ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνουν αμέσως τι πάσχουν. Πώς να διαπιστώσετε εάν η ψωρίαση έχει εκδηλωθεί ή όχιΚαι γενικά, πώς εκδηλώνεται η ψωρίαση; Το αρχικό στάδιο και τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι τα εξής:

 • ξεφλουδίστε τα νύχια, η δομή τους έχει διαταραχθεί.
 • εμφανίζονται ρωγμές στο δέρμα και προκαλούν πόνο.
 • ένα εξάνθημα με φλύκταινες εμφανίζεται στο σώμα.
 • η επιφάνεια του δέρματος ξεφλουδίζεται σοβαρά και τα κύτταρα του πεθαίνουν.
 • φουσκάλες εμφανίζονται στα άκρα?
 • Φαγούρα κοκκινωπά σημεία που καλύπτονται με λευκές κλίμακες σχηματίζονται στο σώμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται διαφορετικά για κάθε κατηγορία ασθενούς. Επομένως, μόλις καταλάβει κανείς τα αρχικά συμπτώματα, δεν είναι πάντα δυνατό να καταλάβουμε πώς να αναγνωρίσουμε την ψωρίαση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό, επειδή όλοι έχουν αυτήν την ασθένεια με τον δικό τους τρόπο.

Έναρξη ψωρίασης σε παιδιά

Στα παιδιά, η ασθένεια αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά από ό, τι στους ενήλικες. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα παιδί έχει αυτήν την ασθένεια. Στα παιδιά, η ψωρίαση εμφανίζει τα ακόλουθα σημεία:

 • κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται στις πτυχές, ειδικά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας.
 • το δέρμα γίνεται κόκκινο κάτω από την πάνα και τα σημεία είναι σαφώς περιορισμένα.
 • φλεγμονή στο δέρμα φαγούρα και νιφάδες λίγο?
 • Σε ηλικία περίπου δύο έως τριών ετών, εμφανίζονται οι πρώτες βλατίδες, καλυμμένες με φαγούρα.
 • στην ηλικία των δέκα εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Μερικές φορές ένα παιδί έχει ήδη συμπτώματα της νόσου από τη γέννηση. Σε αυτήν την περίπτωση, πραγματοποιείται λεπτομερής διάγνωση για να αποκλειστεί η συγγενής μορφή. Αλλά συχνά οι λόγοι για την εμφάνισή τους είναι διαφορετικοί.

Μερικές φορές η ψωρίαση είναι το αρχικό στάδιο, το οποίο στα μωρά εκδηλώνεται στο γεγονός ότι το δέρμα του παιδιού καλύπτεται με εξάνθημα σε αρκετά μεγάλες περιοχές, συνοδευόμενο από φλεγμονή και απολέπιση.

Χαρακτηριστικά παθολογίας στους άνδρες

Στα αρχικά στάδια, τα σημάδια της ψωρίασης είναι τα ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Από πού ξεκινά η ψωρίαση; Μπορεί να ξεκινήσει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • με αίσθημα κόπωσης και συνεχή αδυναμία.
 • Κατάθλιψη;
 • ξηρό δέρμα που συνοδεύεται από κνησμό?
 • Απολέπιση του δέρματος κάτω από τα μαλλιά και το πρόσωπο.

Ψωρίαση στις γυναίκες

Τα πρώτα σημάδια ψωρίασης στις γυναίκες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ορμονικής αύξησης της εμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης ή άλλων ορμονικών ανισορροπιών. Και αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται, πρώτα απ 'όλα, σε γυναίκες με εξάνθημα κάτω από το στήθος.

κλινική

Η πορεία της νόσου ποικίλλει και εξαρτάται από το βαθμό και το σχήμα, καθώς και από την ηλικία του ασθενούς και το κλίμα στο οποίο ζει.

Το εξάνθημα είναι συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, κάτω από τα μαλλιά, στις αρθρώσεις του γόνατος και του αγκώνα και στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά συμβαίνει ότι τέτοια σημεία εμφανίζονται σε όλο το σώμα.

Οι γιατροί καθορίζουν τρεις βαθμούς ανάπτυξης παθολογίας:

 • προοδευτικός;
 • οπισθοδρομικός;
 • ακίνητος.

Η διάρκεια κάθε βαθμού καθορίζεται από τη γενική κατάσταση του οργανισμού. Και μπορεί να διαρκέσει πολύ, έως και αρκετούς μήνες.

Οι πρώτες εκδηλώσεις της ψωρίασης είναι κλινικά διαφορετικές, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εξανθήματος και τη γενική κατάσταση:

 • χυδαίο (αναπτύσσεται στα γόνατα).
 • εξιδρωματικό (στα γόνατα και τους αγκώνες, επιπλέον, τα σημεία καλύπτονται με κίτρινες κρούστες).
 • αντίστροφη (συνοδεύεται από ενδοκρινικές διαταραχές της ψωρίασης).
 • φλύκταινας (απλώνεται σε όλο το σώμα ή βρίσκεται μόνο στα πόδια και τις παλάμες, συνοδεύεται από φλύκταινες).
 • σμηγματορροϊκή (βρίσκεται σε άτομα με σμηγματόρροια, κολλώδεις κλίμακες σχηματίζουν κίτρινες κρούστες).
 • Ψωρίαση των νυχιών
 • ερυθροδερμική μορφή (εξανθήματα σε όλη την επιφάνεια του σώματος).
 • αρθροπαθητική μορφή (με εξαίρεση τα εξανθήματα, αναπτύσσεται βλάβη στις αρθρώσεις).
 • σε σχήμα δακρύων (εμφανίζεται ως μικρά εξανθήματα σε σχήμα δακρύων σε όλη την επιφάνεια)
Τα συμπτώματα της ψωρίασης στα χέρια

διάγνωση

Με την ασθένεια, η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως κλασικά σε οποιαδήποτε ηλικία, εκτός από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση κάνοντας μια πλήρη μελέτη:

 • Κλινική εικόνα;
 • Συμπτώματα
 • Αναλύσεις.

Μερικές φορές γίνονται επίσης ιστολογικές εξετάσεις του προσβεβλημένου ιστού. Πραγματοποιούνται επίσης μικροσκόπηση εξανθήματος και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. Όλα αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τύπου της ψωρίασης, της μορφής και του σταδίου της, έτσι ώστε η εκδήλωση της νόσου να μπορεί να διακριθεί από άλλες παθολογίες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Η αρχική δυσφορία και η μέτρια θεραπεία πραγματοποιούνται με αλοιφές, λοσιόν ή τζελ. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν απαραίτητα οξείδιο του ψευδαργύρου, κορτικοστεροειδή, πίσσα και βορικό οξύ. Ορισμένες αλοιφές περιέχουν επίσης ορμόνες. Για τη θεραπεία της ψωρίασης στα αρχικά στάδια, αυτά τα κεφάλαια είναι αρκετά. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί η ψωρίαση εμφανίζεται σε έναν ασθενή, ποιοι είναι οι λόγοι για την εμφάνισή της; Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής.

Στα πρώτα στάδια της νόσου, οι επισκέψεις στο σολάριουμ κατά την κρύα εποχή και η ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι βοηθούν επίσης πολύ, μετά την οποία η ψωρίαση «ηρεμεί» και οι πυώδεις φλύκταινες στεγνώνουν.

Εάν η μορφή της νόσου είναι σοβαρή, χρησιμοποιείται μια θεραπεία που ονομάζεται θεραπεία με puva. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η φωτοθεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική όταν η ψωρίαση στο σώμα παραμελείται σοβαρά και προκαλεί δυσφορία. Αυτή η θεραπεία συνίσταται στην ικανότητα υπεριώδους ακτινοβολίας να καταστέλλει τις εκδηλώσεις της παθολογίας και να μειώσει την υπερβολική εκδήλωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εάν η παθολογία είναι πολύ παραμελημένη και άλλες μέθοδοι θεραπείας δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι γιατροί δεν συνταγογραφούν μόνο φάρμακα με τοπικό αποτέλεσμα. Συχνά, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε ενέσεις. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν παρενέργειες, για παράδειγμα, πολλά από αυτά τα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο ήπαρ. Για το λόγο αυτό, μια τέτοια ιατρική θεραπεία πραγματοποιείται αποκλειστικά σε νοσοκομείο υπό τη συνεχή επίβλεψη ενός γιατρού.

Αυτή η παθολογία επηρεάζει όχι περισσότερο από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια θεωρείται ανίατη, αλλά όσοι έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση δεν χάνουν την ελπίδα για θεραπεία. Είναι όμως δυνατό; Και αν ναι, πώς μπορείτε να θεραπεύσετε την ψωρίαση για πάντα;

Για να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια, πρέπει να γνωρίζετε καλά τι είναι η ψωρίαση και πώς να αποφύγετε τις εκδηλώσεις της και, εάν έχει ήδη εμφανιστεί, πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Θεραπεία με λαϊκές μεθόδους

Στο σπίτι, μπορείτε να προετοιμάσετε διάφορες εγχύσεις ή αφέψημα που μπορείτε στη συνέχεια να πιείτε.

Ο λιναρόσπορος βράζεται το βράδυ. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε μια κουταλιά σπόρων σε ένα θερμό, ρίξτε ένα ποτήρι βραστό νερό και αφήστε τη νύχτα. Το πρωί η έγχυση είναι έτοιμη. Επιπλέον, μπορείτε όχι μόνο να πιείτε την έγχυση, αλλά και να φάτε τους εγχυμένους σπόρους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το βράδυ πρέπει να πίνετε ενεργό άνθρακα για να καθαρίσετε τα έντερα.

Το φθηνότερο παραδοσιακό φάρμακο είναι τα φύλλα δάφνης. Κάθε νοικοκυρά το έχει. Για να προετοιμάσετε το ζωμό, πάρτε ένα πακέτο 20 g φύλλα δάφνης, κόψτε τα φύλλα και ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα. Το ψίχουλο χύνεται με 0, 5 λίτρα βραστό νερό και διατηρείται σε χαμηλή φλόγα για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ζωμό να κρυώσει και φιλτράρετε. Ο ζωμός χωρίζεται σε τρία μέρη και πίνεται πριν από τα γεύματα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν όλοι να πίνουν ένα τέτοιο αφέψημα. Εάν ο ασθενής έχει καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα, είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε το φάρμακο. Δεν συνιστάται να το πίνετε για έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές.

Ένα αφέψημα της λύρας είναι επίσης αποτελεσματικό για μια τέτοια παθολογία. Για να προετοιμάσετε έναν τέτοιο ζωμό, πάρτε 2 τραπέζια. Κουταλιές της σούπας σπόρους και ρίχνουμε 0, 5 λίτρα νερό. Στη συνέχεια, το μείγμα θερμαίνεται σε πολύ χαμηλή φλόγα για μία ώρα, ώστε να μην βράσει. Στη συνέχεια κρυώνουν και διηθούνται. Αυτός ο ζωμός πίνεται μία κουταλιά της σούπας 4 φορές την ημέρα ως προληπτικό μέτρο κατά την ύφεση.

Βοηθά με τα πρώτα σημάδια του St. John's Wort. Για θεραπευτικούς σκοπούς, βάλτε 5 κουταλιές της σούπας ξηρό βαλσαμόχορτο σε ένα θερμό και ρίξτε βραστό νερό (1 λίτρο)Πρέπει να επιμείνουμε στο μείγμα όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια πιείτε σαν τσάι όλη την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την ασθένεια με χυμό celandine. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι δυνατή μόνο στη ζεστή εποχή, όταν η φικελίδα μεγαλώνει παντού. Για να το κάνετε αυτό, πιέστε το χυμό από το σπασμένο κλαδί του φυτού και λερώστε τις βλάβες στο δέρμα.

Το Celandine μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλοιφής. Είναι κατασκευασμένο από ξηρό φυτό αναμειγνύοντάς το με βαζελίνη ή βρεφική κρέμα. Μόνο το ξηρό γρασίδι πρέπει πρώτα να αλεσθεί σε κατάσταση σκόνης.

Η αναζήτηση των πιο αποτελεσματικών και ασφαλέστερων ναρκωτικών συνεχίζεται. Υπάρχει πολλή έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ελπίδα ότι η μέρα θα έρθει σύντομα όταν οι άνθρωποι θα κατακτήσουν αυτήν την πολύ ενοχλητική και άβολη ασθένεια. Και σήμερα, οι λαϊκές θεραπείες και τα φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία της ψωρίασης, οι οποίες εφαρμόζονται με πολύπλοκο τρόπο σύμφωνα με τις συνταγές του δερματολόγου που θεραπεύει.

Εκτός από τη θεραπεία με φάρμακα, ο ασθενής χρειάζεται ηθική υποστήριξη, φροντίδα και προσοχή από άτομα που βρίσκονται κοντά του. Το χρειάζεται πραγματικά.