Μία από τις πιο κοινές ασθένειες είναι η ψωρίαση - τι είναι, αιτίες, στάδια και θεραπεία

Ύφεση της ψωρίασης που μετατρέπεται σε υποτροπή

ψωρίαση- μια κοινή χρόνια δερματοπάθεια μη λοιμώδους φύσης, που εμφανίζεται κατά κύματα - με ομαλή μετάβαση από την ύφεση στην υποτροπή και αντίστροφα. Το μεσαίο του όνομα είναιψωρίαση- μπορεί να σχηματιστεί λανθασμένα μια γνώμη σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης, αλλά δεν είναι έτσι - η επικοινωνία με ένα άρρωστο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι επικίνδυνη, καθώς οι αιτίες εμφάνισής τους δεν σχετίζονται με μολυσματική φύση, αλλά με γενετικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, το ανοσοποιητικό του σύστημα και το ενδοκρινικό του σύστημα.

Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν τώρα από αυτή τη μάστιγα, που είναι περισσότερο από το 4% του συνολικού πληθυσμού.

Στην ψωρίαση, το σώμα είναι καλυμμένοκόκκινα, φλεγμονώδη μπαλώματα με ασημί επικάλυψη, φαγούρα και φολιδωτό. Οι πλάκες μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά στην αρχή της νόσου συνήθως συγκεντρώνονται σε εμφανείς περιοχές του σώματος που είναι πιο δυνητικά τραυματικές -σε αγκώνες, γόνατα, τριχωτό της κεφαλής, πέλματα.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι επίσης η συμμετρία της εμφάνισης κηλίδων - τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά.

Για να το θέσω απλά, η ψωρίαση είναικακή συμπεριφορά του σώματοςΒ. όταν εκτίθεται σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπου, για κάποιο λόγο, τα ανώτερα στρώματα του δέρματος σε μεμονωμένες, άρρωστες περιοχές ξαφνικά πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε υγιείς. Φυσιολογικά, αυτή η διαδικασία διαίρεσης και ωρίμανσης των κυττάρων του δέρματος πρέπει να διαρκεί 3-5 εβδομάδες, ενώ στην ψωρίαση αυτή η περίοδος μειώνεται σε 4-5 ημέρες.

Σύμφωνα με μία από τις ταξινομήσεις, η ψωρίαση χωρίζεται σε 2 τύπους:

 1. δήθενΨωρίαση τύπου 1εμφανίζεται λόγω κληρονομικών διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο τύπος παρατηρείται στο 65-70% των ασθενών, περίπου το 70% των οποίων διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των 20 ετών.
 2. Ψωρίαση τύπου 2Άτομα άνω των 40 αρρωσταίνουν. Αυτός ο τύπος δεν είναι γενετικά κληρονομικός και σε αντίθεση με την ψωρίαση τύπου 1, όπου τα εξανθήματα εντοπίζονται περισσότερο στο δέρμα, η ψωρίαση τύπου 2 χαρακτηρίζεται από βλάβες στα νύχια και τις αρθρώσεις.

αιτίες

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή στοιχεία για τα αίτια της νόσου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας μας κάνουν να ελπίζουμε αισιόδοξα όχι μόνο να ανακαλύψουμε τα αίτια της νόσου, αλλά και να δημιουργήσουμε μια ριζική θεραπεία για αυτήν.

Ψωρίαση σήμερασυστηματική πολυπαραγοντική νόσο, κυρίως κληρονομικά, για όχι έναν αλλά πολλούς λόγους. Αυτά μπορεί να έχουν διάφορους λόγουςΑνοσολογική ανεπάρκεια, ενδοκρινικές επιπλοκές, νευρολογικές διαταραχές, μεταβολικές διαταραχές, κατάχρηση κακών συνηθειών, επαφή με επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί να είστε φορέας ενός ελαττωματικού γονιδίου που σχετίζεται με μια «βόμβα ψωρίασης» αλλά να μην το πάρετε ποτέ ή μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο χωρίς αλλοιώσεις στα γονίδια αλλά με άλλους επικίνδυνους παράγοντες.

 • Συχνά προηγείται της εμφάνισης ψωριασικών πλακώνπαρατεταμένη φλεγμονώδης διαδικασίαστο δέρμα βακτηριακής ή μυκητιακής φύσης.
 • Ένας εσωτερικός προβοκάτορας της νόσου μπορεί να είναιΛοίμωξη από στρεπτόκοκκους, παράσιταπου υπονομεύουν την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.
 • Το έναυσμα για αυτήν την ασθένεια μπορεί επίσης να είναι μακροπρόθεσμολοίμωξη της αναπνευστικής οδού.
 • Με τέτοιες καταστάσεις του σώματος, έχει εντοπιστεί ένα πρότυπο αυξημένου κινδύνου όταν αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης οιστρογόνου -Εγκυμοσύνη, εφηβεία, εμμηνόπαυση- που μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τον θλιβερό ρόλο της ορμονικής ανισορροπίας στην εμφάνιση της ψωρίασης.
 • Αποκαλύφθηκαν φασματικές αναλύσεις αίματος ασθενών με ψωρίασηέλλειψη πυριτίουστο σώμα, υποδηλώνοντας μια πιθανή αιτιότητα της ανεπάρκειας αυτού του ιχνοστοιχείου.
 • Σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ψωρίασης προκαλούν και κάποιοιΦάρμακα, κάπνισμα, αλκοόλ και στρες.

συμπτώματα

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης και κάθε μορφή ψωρίασης φαίνεται διαφορετική:

 1. Το πιο τυπικό -τιμητική πλαξστις οποίες σαφώς καθορισμένες κόκκινες κηλίδες, οι οποίες αιμορραγούν όταν επιχειρείται η αφαίρεσή τους, επηρεάζοντας τις επιφάνειες εκτεινόντων, το κεφάλι και το κάτω μέρος της πλάτης. και δεν εντοπίζονται στο πρόσωπο, τα πέλματα και τις παλάμες.
 2. σχήμα δακρύουεκδηλώνεται ξαφνικά σε νεαρή ηλικία με πολυάριθμες κηλίδες, κυρίως μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
 3. φλυκταινώδες σχήμα, με τη μορφή επώδυνων κυστιδίων, εντοπισμένων στα πέλματα και τις παλάμες.
 4. Η πιο σκληρή μορφήγενικευμένη φλυκταινώδηςσυνοδεύεται από αυξημένο πόνο και πυρετό.
 5. διατριβής, ή ψωρίαση των πτυχών του δέρματος - με αυτό, παρατηρούνται εξανθήματα σε μεγάλες πτυχές στο σώμα: στη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστικούς αδένες.
 6. ερυθροδερμία- σοβαρή μορφή ψωρίασης, που συνοδεύεται από πυρετό, κοκκίνισμα ολόκληρου του σώματος.

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με μια άλλη ασθένεια - ροζ λειχήνα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε την αυτοθεραπεία.

στάδια της ψωρίασης

Κατά τη διάγνωση, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το στάδιο της ψωρίασης, ειδικά σε χρόνια παθολογία, να καθοριστεί η ευαισθησία στη θεραπεία και η επιλογή της θεραπευτικής τακτικής.

Προοδευτικό στάδιο της ψωρίασης

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μια κυματιστή πορεία 3 σταδίων:

 1. στάδιοπροοδευτική (ή αρχική)υποδεικνύει ότι η ασθένεια αρχίζει να επιδεινώνεται και εμφανίζει τα ακόλουθα κλινικά σημεία:

  • Νέες χαρακτηριστικές βλατίδες εμφανίζονται σε εμφανή σημεία του σώματος, συνήθως συμμετρικά.
  • Οι κηλίδες συγχωνεύονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας ασημί πλάκες.
  • Στην επιφάνεια των πλακών εμφανίζονται απολεπιστικά μικρά λέπια.
  • Παρόνφαινόμενο Koebner, στην οποία οποιαδήποτε βλάβη σε υγιείς περιοχές του δέρματος μετατρέπεται σε ψωριασικές πλάκες.


  Το κύριο σημάδι της εξέλιξης της ψωρίασης είναι η παρουσία περιγραμμάτων χωρίς πλάκα, το λεγόμενο υπεραιμικό όριο, καθώς τα νέα λέπια δεν συμβαδίζουν με την εξάπλωση της φλεγμονής.

 2. Στατικό στάδιο της ψωρίασης

 3. στάδιοακίνητοςσημειώνεται με μείωση της φλεγμονής του δέρματος, γεγονός που υποδηλώνει την ορθότητα της θεραπείας. Σε αυτό το στάδιο, η εμφάνιση νέων βλατίδων δεν είναι σταθερή, τα υπάρχοντα συσσωματώματα κηλίδων δεν αυξάνονται σε μέγεθος, τα λέπια καλύπτουν όλη την επιφάνεια της κηλίδας και δεν υπάρχει περίγραμμα. 4. Υποχωρητικό στάδιο της ψωρίασης
 5. στάδιοοπισθοδρομικός- το πιο ευχάριστο «κύμα» στην πορεία της ψωρίασης, όταν η έξαρση νικιέται και η θεραπεία στοχεύει στην πρόληψη νέων εκδηλώσεων.

  Σημάδια ύφεσης της ψωρίασης:

  • Γύρω από τις πλάκες εμφανίζονται ακτινωτές γραμμές δέρματος και μικρές πτυχές - τα λεγόμεναψευδοατροφικό χείλος.
  • Η απολέπιση εξαφανίζεται εντατικά.
  • Οι πλάκες μετατρέπονται σε ανοιχτόχρωμες ή σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία της ψωρίασης απαιτεί μια υψηλά ειδικευμένη και ατομική προσέγγιση.

Όλα λαμβάνονται υπόψη: ηλικία, γενικοί κλινικοί δείκτες υγείας, επάγγελμα, προσωπικά χαρακτηριστικά, συνήθειες, ψυχική κατάσταση, καθώς και η εντόπιση της νόσου.

Ανάλογα με την πορεία της νόσουσυστήματος,τοπικόςή θεραπείαενόργανες μεθόδους.

συστηματική θεραπεία

Ψωρίαση σε σοβαρή μορφή

Με σοβαρή ψωρίαση ή αναποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας, συνταγογραφείται συστηματική θεραπεία. Περιλαμβάνει φάρμακα όπως:Κυτοστατικά, γλυκοκορτικοειδή, αντιισταμινικά, ηπατοπροστατευτικά, μονοκλωνικά αντισώματα.
τοπική θεραπεία

Η τοπική θεραπεία είναι αποδεκτή σε όλες τις περιπτώσεις ψωρίασης και ως συμπληρωματική σε άλλες θεραπείες. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ορμονικών ή μη ορμονικών παραγόντων. Σε αυτή τη θεραπεία τοπικάγλυκοκορτικοειδή,κυτταροστατικάμε τη μορφή αλοιφών, φυτικών θεραπειών,ενυδατικές κρέμεςκαικερατολυτικά. Επιπλέον, η θεραπεία της ψωρίασης με λαϊκές μεθόδους είναι κοινή.

Μέθοδοι θεραπείας με όργανα

ενόργανες μεθόδουςδιορίζονται σε περιπτώσεις όπου απαιτείται διαφοροποιημένη και αυστηρά εξατομικευμένη προσέγγιση. Ο γιατρός συνταγογραφεί διάφορες διαδικασίες -Ακτινοβολία UV φλεγμονώδους δέρματος, θεραπεία με λέιζερ, επιλεκτική και φωτοχημειοθεραπεία, διαδικασίες καθαρισμού αίματος.

Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι όσο πιο γρήγορα αναγνωριστούν τα συμπτώματα και όσο πιο νωρίς διαγνωστεί το στάδιο της ψωρίασης από τον γιατρό, τόσο πιο επιτυχημένα μπορείτε να ηρεμήσετε τη μανιασμένη επίθεση.