Ψωρίαση: Θεραπεία σοβαρής ασθένειας στο σπίτι

Ψωριασικές πλάκες στην πλάτη και το λαιμό

Μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δερματικά εξανθήματα - η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε βρεφικά και γηρατειά. Τις περισσότερες φορές, οι νέοι αρρωσταίνουν.

Τα ψωριασικά εξανθήματα είναι φολιδωτές, φαγούρες πλάκες που βρίσκονται στα γόνατα, τους αγκώνες, το κεφάλι και άλλες περιοχές.

Ψωρίαση - αιτίες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Η εμφάνισή του έχει διάφορους λόγους:

 • μια αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Μεταβολικές διαταραχές
 • ενδοκρινικές και νευρολογικές παθήσεις

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις αιτίες της ψωρίασης. Υπάρχει μια θεωρία ότι η ασθένεια χωρίζεται σε 2 τύπους:

 1. Ψωρίαση, η οποία προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως, άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών είναι ευαίσθητα στην ασθένεια.
 2. Η ψωρίαση, η οποία εμφανίζεται σε άτομα μετά τα 40 και συχνότερα επηρεάζει τα νύχια και τις αρθρώσεις παρά το δέρμα.

Μια άλλη θεωρία της ψωρίασης είναι ότι η ασθένεια προκαλείται από άγχος και ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

Ωστόσο, με χαρακτηριστικά εξανθήματα, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο και να κλείσετε ραντεβού. Επιπλέον, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με φάρμακα και παραδοσιακά φάρμακα.

Ψωρίαση: θεραπεία στο σπίτι - φαρμακευτική αγωγή

Πριν μάθετε ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση - λίγο για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Η ψωρίαση εμφανίζεται ως φλεγμονή, φολιδωτή και φαγούρα, έντονα κόκκινα μπαλώματα. Οι ψωριασικές πλάκες εντοπίζονται στις πτυχές του δέρματος κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στο κάτω μέρος της πλάτης, στους αγκώνες και στα γόνατα.

Το μέγεθος των κηλίδων μπορεί να κυμαίνεται από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο. Το εξάνθημα συνοδεύεται από φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ρωγμές και εξάρσεις εμφανίζονται στα σημεία των πλακών, που οδηγούν σε γρατσουνιές.

Οι φολιδωτές λειχήνες είναι ιδιαίτερα επιθετικές το χειμώνα. Υπό την επίδραση του ήλιου, τα συμπτώματα της νόσου συνήθως μειώνονται απότομα και φέρνουν αισθητή ανακούφιση στον ασθενή.

Τώρα για τη θεραπεία. . . Στο αρχικό στάδιο της νόσου, χρησιμοποιούνται προληπτικά μέτρα, όπως:

 • Κρυοθεραπεία
 • Πλασμαφαίρεση
 • UV θεραπεία κ. λπ.

Από φαρμακευτικά παρασκευάσματα, χρησιμοποιούνται διάφορες κρέμες, ορμονικές και μη ορμονικές αλοιφές, τζελ, σπρέι, έλαια, ομοιοπαθητικές θεραπείες, σαμπουάν, σοβάδες, δισκία και ενέσεις.

Η θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι με φάρμακα συνίσταται στη χρήση αντιφλεγμονωδών, εξιδρωματικών, αντιφθριτικών, αντιαλλεργικών και αποσυμφορητικών κρεμών.

Χρίω. . . Οι ορμονικοί παράγοντες ή τα γλυκοκορτικοστεροειδή εξαλείφουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, έχουν πολλές παρενέργειες και αντενδείξεις.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν έντονο αντιφλεγμονώδες, αντι-αλλεργιογόνο και αντιφθριτικό αποτέλεσμα. Παρενέργειες: καύση, κνησμός, ατροφικές και μολυσμένες δερματικές αλλοιώσεις με παρατεταμένη χρήση.

Οι μη ορμονικές αλοιφές είναι πιο ήπιες και ασφαλέστερες.

Τζελχρησιμοποιείται για ψωρίαση νυχιών, αρθρώσεων, τριχωτού της κεφαλής, με φλυκταινώδη μορφή της νόσου, με χυδαία ψωρίαση του ανοιχτού δέρματος.

Οι πηκτές μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά και από του στόματος. Ένα τζελ χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την κάλυψη των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος, το άλλο για τη διατήρηση των οργάνων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος και των νεφρών.

Σπρέι- μη ορμονικοί παράγοντες εγκεκριμένοι για καθημερινή χρήση. Έχουν έντονο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα, εξαλείφουν τα συμπτώματα της νόσου, αποκαθιστούν το προστατευτικό στρώμα του δέρματος, καταστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Ελαιογραφίεςανακουφίστε τον ερεθισμό, τη φλεγμονή, την ξηρότητα, την απολέπιση. Το θαλασσινό λάδι buckthorn είναι το πιο αποτελεσματικό. Αντιμετωπίζει διάφορες βλάβες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ψωριασικών πλακών. Εάν το τριχωτό της κεφαλής είναι κατεστραμμένο, πρέπει να προτιμάτε το λάδι κολλιτσίδας · το λιναρόσπορο είναι καλό για προχωρημένες μορφές ψωρίασης.

Σαμπουάνόχι λιγότερο αποτελεσματική στη σύνθετη θεραπεία της νόσου. Τα πίσσα και τα αντιμυκητιακά σαμπουάν χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση.

χάνζαπλαστείναι ειδικά σχεδιασμένα για την απομάκρυνση των πλακών και των εξανθημάτων και αποτελούν μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιείται στην περίπλοκη θεραπεία μιας ασθένειας. Επομένως, ο σοβάς έχει αναγεννητική, αντι-αλλεργιογόνο, αντιφλεγμονώδη δράση.

Δισκία και ενέσεις. . . Στη θεραπεία σύνθετων μορφών της νόσου, χρησιμοποιείται ένα κυτταροστατικό φάρμακο, το οποίο συνταγογραφείται μόνο από ειδικό (ενδοφλέβιο ή από του στόματος).

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ένα διάλυμα για την αποτοξίνωση του σώματος, το οποίο έχει αντιυποξική και ενισχυτική δράση.

Μια άλλη δημοφιλής θεραπεία για την ψωρίαση είναι ένα ορμονικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για σοβαρές μορφές της νόσου.

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, χρησιμοποιούνται βιταμίνες, ηπατοπροστατευτικά, λιπαρά οξέα, ανοσορυθμιστές, εντεροπροσροφητικά και αντιαλλεργικά.

Ψωρίαση: θεραπεία στο σπίτι - λαϊκές θεραπείες

λούτρο. . . Κατά τη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι, χρησιμοποιούνται λουτρά με έλαια έλατου. Μισό λίτρο νερό βράζεται σε μπολ σμάλτου. Μετά το βράσιμο, προσθέστε 30 γραμμάρια τριμμένου βρεφικού σαπουνιού και μαγειρέψτε μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

Τα πιάτα αφαιρούνται από τη σόμπα και προστίθεται μισό λίτρο ελαιολάδου (σταδιακά) στη σύνθεση. Το μείγμα αναδεύεται, χύνεται σε καθαρά μπουκάλια, φελλοποιείται και αποθηκεύεται στο σκοτάδι.

15 g της φαρμακευτικής σύνθεσης χύνονται σε λουτρό ζεστού νερού (39-42 ° C) (αναταράσσεται προηγουμένως), αναδεύονται και λαμβάνονται διαδικασίες νερού σε αυτό, έτσι ώστε η καρδιά να βρίσκεται πάνω από το νερό. Η διάρκεια είναι 15-20 λεπτά. Μια μικρή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στο περίνεο δείχνει ότι η παρασκευή του γαλακτώματος επούλωσης είναι σωστή.

Δεν χρειάζεται να στεγνώσετε με πετσέτα μετά τη διαδικασία. Μπορείτε απλά να τυλίξετε τον εαυτό σας σε ένα φύλλο και να ξαπλώσετε και να περιμένετε να εξαφανιστεί το μούδιασμα.

Με κάθε επόμενο λουτρό, η δόση της φαρμακευτικής σύνθεσης αυξάνεται κατά 5 ml. Η μέγιστη ποσότητα γαλακτώματος ανά λουτρό είναι 85 ml. Το παρασκευασμένο μείγμα είναι αρκετό για 20 λουτρά.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματική: η ανάκαμψη εμφανίζεται στο 70% των περιπτώσεων. Εάν η ασθένεια εκδηλωθεί ξανά μετά από λίγα χρόνια, η θεραπεία επαναλαμβάνεται ξανά.

Μην πίνετε ή καπνίζετε αλκοόλ ή πικάντικα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του λουτρού.

Μπανιέρα Celandineμπορεί να είναι ζεστό και ζεστό. Η υδρομασάζ έχει θερμοκρασία νερού 45 ° C. Συνιστάται να το πάρετε πριν πάτε για ύπνο. Διάρκεια - όχι περισσότερο από 10 λεπτά. Ετοιμάστε ένα λουτρό ως εξής: 1 ποτήρι ψιλοκομμένη φικελίνη χύνεται σε 4 λίτρα βραστό νερό, φωτίζεται, βράζει και επιμένει για μια ώρα.

Στη συνέχεια, αφού φιλτραριστεί, η φαρμακευτική σύνθεση χύνεται σε λουτρό 30 λίτρων. Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται καθημερινά. Συνήθως 5-7 μπάνια είναι αρκετά για θεραπεία.

Ένα ζεστό μπάνιο με celandine είναι κατάλληλο για όσους προτιμούν τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή που δεν ανέχονται ζεστό νερό. Το νερό σε ένα τέτοιο λουτρό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 ° C.

Το θεραπευτικό γαλάκτωμα παρασκευάζεται από 1 κουταλιά της σούπας φικάνδα, 3 κουταλιές της σούπας του Αγίου Ιωάννη, 4 κουταλιές της σούπας τριφύλλι, 2 κουταλιές της σούπας βαλεριάνα, θυμάρι, χορδή, κατιφές.

Η σύνθεση χύνεται με βραστό νερό (0, 5 λίτρα), βράζεται για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, επιμένει για περίπου μία ώρα και χύνεται στο λουτρό.

10 μαθήματα αυτής της μεθόδου θα βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι.

Για να απαλλαγείτε με επιτυχία από ενοχλητικές πλάκες, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να καθαρίσετε ολόκληρο το σώμα, χρησιμοποιήστεΧυμός σελαντίνηςπου παρασκευάζεται κατά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού.

Πρώτα απ 'όλα, η celandine πλένεται και στεγνώνει. Στη συνέχεια περιστρέφεται με μύλο κρέατος και ο χυμός συμπιέζεται, μετά τον οποίο χύνεται σε καθαρό γυάλινο δοχείο. Η βότκα ή το αλκοόλ (50 ml) χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και το φάρμακο διατηρείται σε δροσερό μέρος.

Ο χυμός χρησιμοποιείται για τρίψιμο στις περιοχές του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από την ασθένεια. Κάντε μασάζ για 20 λεπτά, στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει για 5 λεπτά και κάντε ξανά μασάζ. Στο τέλος της διαδικασίας, κάντε ένα ντους. Η θεραπεία με celandine πρέπει να γίνεται προσεκτικά, καθώς το φυτό είναι δηλητηριώδες.

Ο χυμός Celandine χρησιμοποιείται εσωτερικά. Ξεκινήστε τη θεραπεία με μια σταγόνα χυμού και αραιώστε την με λίγο νερό. Προσθέστε 1 σταγόνα κάθε μέρα, αυξάνοντας τη δόση σε 15-20 σταγόνες. Η πορεία της θεραπείας είναι 3 μήνες, μετά την οποία γίνεται ένα διάλειμμα δέκα ημερών.

Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με χυμό celandine υπάρχει δυσφορία ή επιδείνωση της κατάστασης, η δόση πρέπει να μειωθεί κατά 4-5 σταγόνες.

Ο παράγοντας αντενδείκνυται σε ασθένειες όπως η επιληψία, το βρογχικό άσθμα. Δεν συνιστάται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ανεξέλεγκτη κατάποση χυμού celandine μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση, δυστροφία της βλεννογόνου μεμβράνης των εσωτερικών οργάνων.

Συλλογή βοτάνωνβελτίωση του μεταβολισμού, καθαρισμός του σώματος, θεραπεία. Για την ψωρίαση, χρησιμοποιείται μια σύνθεση από 2 μέρη φικελίνης, 3 μέρη φύλλων βατόμουρου, 1 μέρος φύλλα μέντας και καρυδιάς.

Το βραστό νερό χύνεται πάνω από μια κουταλιά της σούπας της συλλογής, επιμένει για 40 λεπτά και καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα το πρωί και το βράδυ.

Μια άλλη ισχυρή συλλογή φαρμακευτικών βοτάνωνχρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι. Είναι κατασκευασμένο από τέτοια θεραπευτικά συστατικά: feverfew, λυκίσκου, τσουκνίδας (1 μέρος το καθένα), ρίζας γλυκόριζας (3 μέρη).

1 μεγάλο κουτάλι της συλλογής χύνεται με μισό λίτρο βραστό νερό και επιμένει για τουλάχιστον 10 ώρες. Η σύνθεση διηθείται και πίνεται σε μισό ποτήρι αρκετές φορές την ημέρα. Το μάθημα είναι μακρύ - περίπου ένα χρόνο.

Στη θεραπεία της ψωρίασης, τα χολερικά και καθαρτικά φαρμακευτικά φυτά έχουν αποδειχθεί: immortelle, μετάξι καλαμποκιού, senna, κατιφές.

Ψωρίαση: Θεραπεία στο σπίτι - Φυσιοθεραπεία

Οι φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι θεραπείας μιας ασθένειας περιλαμβάνουν:

 • καταπραϋντικό ηλεκτρικό ύπνο
 • UFO - υπεριώδης ακτινοβολία
 • PUVA - μια μέθοδος έκθεσης σε ακτίνες UV με την κατάποση ειδικών ουσιών
 • Ακτινοθεραπεία - θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος με ακτίνες Χ
 • Υπέρηχος - ακτινοβολία μικρών περιοχών του δέρματος συνεχώς ή κατά διαλείμματα με υπερηχητικό κύμα
 • Κρυοθεραπεία - βύθιση του ασθενούς σε μείγμα σε θερμοκρασία -160ºC
 • Θεραπεία μαγνητικού πεδίου - επηρεάζοντας ενεργά ένα μαγνητικό πεδίο που απελευθερώνει ένταση στο κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Θεραπεία με λέιζερ - ένα σημείο επίδρασης απευθείας στις πλάκες της ακτίνας λέιζερ
 • Μπάνια με θαλασσινό αλάτι
 • Θεραπεία σπα

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε αυτές τις διαδικασίες στις συνθήκες ενός νοσοκομείου και στο σπίτι, τα λουτρά και το μέτριο μαύρισμα θα βοηθήσουν.

Γενικές συστάσεις για την ψωρίαση

Ένας ασθενής με ψωρίαση πρέπει να αποφεύγει τη ζάχαρη και να διατηρεί τα έντερα καθαρά. Κάθε τρεις ημέρες συνιστάται να κάνετε ένα κλύσμα καθαρισμού και στη συνέχεια να ξεπλένετε τα έντερα με εγχύσεις φαρμακευτικών βοτάνων: χαμομήλι, καλέντουλα, yarrow.

Το μέλι καταναλώνεται καλύτερα σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή: καφές, κακάο, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, χυμοί συσκευασίας, λιπαρά κρέατα, αλκοόλ, κόκκινα λαχανικά και φρούτα.

Επιπλέον, εάν ο ασθενής παρατηρήσει ότι εμφανίζεται μια ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τη λήψη ενός συγκεκριμένου προϊόντος, είναι καλύτερο να αρνηθεί ένα τέτοιο προϊόν για τη ζωή.

Είναι σημαντικό ένας ασθενής με ψωρίαση να διατηρεί σωστή υγιεινή. Πρέπει να πλένετε μόνο με σαπούνι μωρού και σαμπουάν. Είναι ανεπιθύμητο να καταστρέφετε μηχανικά τις ψωριασικές πλάκες με το χτένισμα.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε το στρες, το νευροψυχιατρικό στρες. Ο ύπνος πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ώρες. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ρούχα με ελεύθερη περικοπή και κατασκευασμένα από φυσικά υφάσματα.

Η ψωρίαση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, εάν η θεραπεία αρχίσει στο αρχικό στάδιο της νόσου και ακολουθούνται όλες οι συστάσεις του γιατρού, τότε είναι δυνατόν, εάν όχι μια πλήρης θεραπεία, να επιτευχθεί σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η επιμονή και η εργασία στον εαυτό σας είναι τα κλειδιά για την καλή υγεία.