ψωρίαση

Ψωρίαση στο σώμα ενός άνδρα

Η ψωρίαση είναι μια μη μολυσματική δερματική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό υπερβολικού αριθμού επιθηλιακών κυττάρων, παραβίαση της απολέπισης με τοπική φλεγμονή.

Η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως

 • Κοινή ψωρίαση
 • Ακροδερματίτιδα;
 • ψωριασικό ερυθροδερμία.

Οι λόγοι

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια με πολλαπλές αιτίες. Στην ανάπτυξη, ένας κληρονομικός παράγοντας έχει μεγάλη σημασία - τα γονίδια PSORS1-PSORS9, η παρουσία των οποίων προδιαθέτει στην ανάπτυξη της νόσου. Τα αντιγόνα HLACw6 και HLADR7 ανιχνεύονται συχνότερα σε ασθενείς με ψωρίαση. Οι προκλητικοί παράγοντες περιλαμβάνουν ψυχο-συναισθηματική υπερφόρτωση, κατάχρηση αλκοόλ, φαρμακευτική αγωγή (άλατα λιθίου, βήτα αποκλειστές, χλωροκίνη / υδροξυχλωροκίνη, αντισυλληπτικά από το στόμα, ιντερφερόνη και τους επαγωγείς της, κ. λπ. ).

Σε παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από β-αιμολυτικούς στρεπτόκοκκους αποτελούν προδιάθετο παράγοντα για την ψωρίαση. Οι τοξίνες από αυτό το βακτήριο είναι ένα ισχυρό διεγερτικό για τα Τ λεμφοκύτταρα - τα βασικά κύτταρα στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Το αυτοάνοσο συστατικό της ανάπτυξης της ψωρίασης συζητείται - όταν τα κύτταρα της δικής τους ανοσίας μολύνουν τα δερματικά κύτταρα χωρίς προφανή λόγο.

Το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης, αλλά επηρεάζει επίσης τη σοβαρότητα της πάθησης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ ψωρίασης και παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδους διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας, αρτηριακής υπέρτασης.

Ποιος κινδυνεύει

 • Ασθενείς των οποίων οι στενοί συγγενείς έχουν ψωρίαση.
 • Φορείς των γονιδίων PSORS1-PSORS9, ιδίως PSORS1.
 • πάσχετε από χρόνιες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, τον ιό HIV.
 • Ασθενείς με συχνό δερματικό τραύμα, ηλιακό έγκαυμα.
 • παχύσαρκος;
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων (λίθιο, βήτα αποκλειστές, χλωροκίνη / υδροξυχλωροκίνη, αναστολείς ΜΕΑ κ. λπ. ).
 • Καπνιστές, κατάχρηση αλκοόλ;
 • Παιδιά στην εφηβεία.

Πόσο συχνά συμβαίνει

Είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες του δέρματος και εμφανίζεται στο 1-2% του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες.

Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως σε 20-30 και 50-60 χρόνια. Περίπου 10-15% των νέων περιπτώσεων συμβαίνουν έως την ηλικία των 10 ετών. Οι κορυφές ηλικίας στην ανάπτυξη της ψωρίασης είναι 6-7 ετών και 14-17 ετών, γεγονός που συμπίπτει με τις φάσεις της φυσιολογικής έκτασης του σώματος του παιδιού, της ορμονικής αστάθειας και της κοινωνικά καθορισμένης ψυχο-συναισθηματικής υπερφόρτωσης. Η μέση ηλικία ανάπτυξης ψωρίασης είναι 28 χρόνια.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ψωρίαση από τους άνδρες. Στην παιδική ηλικία, εμφανίζεται εξίσου συχνά και στα δύο φύλα.

Συμπτώματα

Οι εκδηλώσεις της ψωρίασης εξαρτώνται από τη μορφή.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:

 • Εξανθήματα διαφόρων εντοπισμών.
 • Κνησμός και απολέπιση του δέρματος στην περιοχή του εξανθήματος.
 • Ψωριασική τριάδα - σημάδια που εμφανίζονται συνεχώς κατά το ξύσιμο των εξανθημάτων (αυξημένη απολέπιση, εμφάνιση υγρής, λεπτής επιφάνειας στοιχείων, αιμορραγία από το σημείο)
 • βλάβη στα νύχια - αλλαγή στην επιφάνεια των νυχιών με τη μορφή στρογγυλών οδοντώσεων που μοιάζουν με την επιφάνεια δαχτυλήθρας (σύμπτωμα "δαχτυλήθρας"). Μικρά κοκκινωπά και κίτρινα-καφετιά σημεία βρίσκονται συχνά κάτω από την πλάκα των νυχιών (σύμπτωμα "λεκέδων λαδιού").

Συχνές (ψωρίαση vulgaris)

 • Εξανθήματα- πιο θηλωμένο, χωρίς κοιλότητα, διαμέτρου έως 5 mm. Το εξάνθημα είναι ροζ με καθαρά περιθώρια, τείνει να συντήκεται και να σχηματίζει διάφορες πλάκες. Οι πλάκες καλύπτονται με ασημί-λευκές ζυγαριές.
 • Τόπος του σήματος- κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στην επιφανειακή επιφάνεια του αγκώνα, στις αρθρώσεις του γόνατος, στην οσφυϊκή περιοχή, στο ιερό.
 • Είναι χαρακτηριστικόΤριάδα ψωρίασης. . .

Εξιδρωματική ψωρίαση

Σε ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα στην περιοχή του εξανθήματος, αυξημένη εφίδρωση του υγρού μέρους του αίματος στην περιοχή του εξανθήματος. Σχηματίζονται γκρι-κίτρινες κρούστες που είναι δύσκολο να διαχωριστούν από το εξάνθημα. Συνοδεύεται από βασανιστική φαγούρα.

Σμηγματορροϊκή ψωρίαση

Μία μορφή στην οποία το εξάνθημα εντοπίζεται μόνο στις σμηγματορροϊκές περιοχές του δέρματος - αντί για τη συγκέντρωση των σμηγματικών αδένων. Αυτά είναι το τριχωτό της κεφαλής, το ρινοχειλίο και πίσω από τις πτυχές του αυτιού, το στήθος και τις ενδοκαρκαλικές περιοχές. Χαρακτηρίζεται από "ψωρίαση στέμμα" - με έντονη απολέπιση στο κεφάλι με τη μετάβαση των εξανθημάτων από το τριχωτό της κεφαλής στο μέτωπο, σχηματίζεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο εξανθήματος.

Ψωρίαση του εντέρου

Οξεία μορφή της νόσου. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός φωτεινών κόκκινων βλατίδων με ελαφρά απολέπιση. Συχνά εμφανίζεται σε παιδιά μετά από λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο (οξεία αμυγδαλίτιδα και άλλα).

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Τα εξανθήματα εντοπίζονται στην περιοχή των παλάμων και των πέλματος των ποδιών με τη μορφή φλυκταινών στοιχείων. Η ανάπτυξη διευκολύνεται από μόλυνση, σοβαρές καταστάσεις άγχους, ορμονικές διαταραχές και τη χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν την ανοσία.

Ψωριασικά ερυθροδερμικά

Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της συνηθισμένης ψωρίασης υπό την επίδραση παράλογης θεραπείας ή ερεθιστικών παραγόντων (κολύμβηση σε προοδευτικό στάδιο, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή υπερβολική δόση υπεριώδους ακτινοβολίας). Το ερυθροδερμία εξαπλώνεται σε περισσότερο από 90% του δέρματος. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, οίδημα, ζεστό στην αφή, καλυμμένο με μεγάλο αριθμό μεγάλων και μικρών ζυγών. Όταν βγάζετε τα ρούχα σας, οι κλίμακες πέφτουν. Οι ασθενείς ανησυχούν για κνησμό, κάψιμο και σύσφιξη του δέρματος. Διατηρείται η γενική κατάσταση: αδυναμία, αδιαθεσία, απώλεια όρεξης, πυρετός έως 38-39 ° C.

Ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η βλάβη των αρθρώσεων μπορεί να απομονωθεί χωρίς να βλάψει το δέρμα. Οι αρθρώσεις είναι πρησμένες, επώδυνες, με μειωμένη κινητικότητα, πρωινή δυσκαμψία. Με μακρά πορεία, αναπτύσσονται παραμορφώσεις των αρθρώσεων, φλεγμονή των τενόντων στην περιοχή προσκόλλησης στα οστά.

Διάγνωση της νόσου

Ερώτηση και επιθεώρηση

Αξιολογείται η γενική κατάσταση του ασθενούς. Ο γιατρός εξετάζει το δέρμα, προσδιορίζει τη θέση του εξανθήματος, το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα και το βάθος του. Η τριάδα της ψωρίασης και το φαινόμενο Kebner προσδιορίζονται - εάν το προηγουμένως μη προσβεβλημένο δέρμα τραυματιστεί, εστίες σχηματίζονται ψωρίαση σε αυτό το σημείο.

Εργαστηριακή εξέταση

 • Γενική ανάλυση αίματος- Το ESR μπορεί να αυξηθεί (σε ορισμένες μορφές ψωρίασης).
 • Χημεία αίματος- Το επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αποκλειστεί η ουρική αρθρίτιδα.
 • Εξέταση αίματος για ρευματοειδή παράγοντα- Αυτά είναι αντισώματα της κατηγορίας IgM που παράγονται για φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες διαδικασίες. Για την ψωρίαση, το τεστ είναι συνήθως αρνητικό. Η μελέτη είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών (ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Sjogren).
 • Μικροσκοπική εξέταση του περιεχομένου των φλυκταινών- αποστειρωμένο περιεχόμενο με μεγάλο αριθμό ουδετερόφιλων.
 • Μοριακή Γενετική Έρευναγια τον εντοπισμό κοινών μεταλλάξεων στην ψωρίαση. Εξετάζονται θραύσματα των γονιδίων CARD14 και IL36RN, τα οποία αποκαλύπτουν τους συσχετισμούς πολυμορφικών περιοχών σε ορισμένες περιοχές χρωμοσωμάτων.

Λειτουργική διάγνωση, ακτινοβολία και όργανα

 • Ιστολογική εξέταση- Η πάχυνση της επιδερμίδας καθορίζεται από την αύξηση των φραγκοκυττάρων στο κοτυλήδο (ακάνθωση), μια παραβίαση του σχηματισμού και της συσσώρευσης της κερατίνης στα κεράτια κύτταρα (παρακεράτωση). Βρίσκονται συστάδες ουδετερόφιλων (Munro microabscesses). Οι συσσωρεύσεις φλεγμονωδών κυττάρων - λεμφοκύτταρα, ιστιοκύτταρα, μεμονωμένα ουδετερόφιλα - προσδιορίζονται γύρω από ολόκληρα τα τριχοειδή του αίματος.
 • Ακτινογραφία των προσβεβλημένων αρθρώσεωνγια να αποκλείσει τη ρευματοειδή, την αντιδραστική αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα.

θεραπευτική αγωγή

Στόχοι θεραπείας

Συνίστανται στη μείωση των κλινικών εκδηλώσεων και της συχνότητας των παροξύνσεων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τρόπος ζωής και πόροι

 • Καθημερινό μπάνιο.Το καθημερινό μπάνιο μπορεί να απομακρύνει την πιτυρίδα και να καταπραΰνει το πονεμένο δέρμαΜπορείτε να προσθέσετε λάδι μπάνιου και αλάτι Νεκράς Θάλασσας στο νερό. Το ζεστό νερό και τα σαπούνια πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι με πρόσθετα έλαια και λίπη.
 • Χρήση ενυδατικών.Μετά την επεξεργασία του νερού, μια παχιά, ενυδατική κρέμα εφαρμόζεται στο ακόμα υγρό δέρμα. Τα λάδια χρησιμοποιούνται για πολύ ξηρό δέρμα - είναι πιο ανθεκτικά από τις κρέμες ή τις λοσιόν. Σε κρύο, ξηρό καιρό, ενυδατώστε το δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα.
 • Περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο.Η σύντομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει την ψωρίαση.
 • Αποφύγετε την πρόκληση παραγόντων.Είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί τι ακριβώς προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων.
 • Σταματήστε το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλΕίναι γνωστοί παράγοντες που επιδεινώνουν την πορεία της ψωρίασης.

φαρμακευτική αγωγή

Εξωτερική θεραπεία

 • Τοπικά γλυκοκορτικοστεροειδή- τοπικά ορμονικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε μορφή σε συνδυασμό ή ως μονοθεραπεία. Ισχύουν ειδικοί κανόνες για τη χρήση αυτών των φαρμάκων: χορήγηση μαθημάτων, ξεκινώντας με γλυκοκορτικοστεροειδή με ασθενή ή μέτρια δραστηριότητα, ειδικά σε παιδιά.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν ανάλογα βιταμίνης D3,- Η περιοχή εφαρμογής αυτών των φαρμάκων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της επιφάνειας του σώματος. Μαθήματα - 4-8 εβδομάδες, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής.
 • Παρασκευάσματα με ενεργοποιημένη πυριθειόνη ψευδαργύρου, χρησιμοποιούνται με τη μορφή αερολύματος, κρέμας και σαμπουάν για μαθήματα έως 2-3 μήνες.

Συστηματική θεραπεία

Ενδείκνυται για μέτριες έως σοβαρές μορφές.

 • Κυτταροστατικά (μεθοτρεξάτη)- Ο ραντεβού και η εισαγωγή περιλαμβάνουν τακτική ιατρική παρακολούθηση και παρακολούθηση των εργαστηριακών παραμέτρων. Οι παρενέργειες είναι πιθανές. Η πρόσληψη μεθοτρεξάτης πρέπει να συνδυάζεται με την πρόσληψη φολικού οξέος.
 • Παρασκευάσματα ρετινοϊκού οξέοςχρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών μορφών. Ομαλοποιεί τις διαδικασίες ανανέωσης διαφοροποίησης και κερατινοποίησης των κυττάρων του δέρματος.
 • Βιολογικά παρασκευάσματα- Παρασκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων που παράγονται από γενετική μηχανική Τα αντισώματα δεσμεύονται συγκεκριμένα σε συγκεκριμένα αντιγόνα φλεγμονωδών πρωτεϊνών που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Διαδικασία

Θεραπεία PUVA(Φωτοχημειοθεραπεία) - συνδυασμένη μέθοδος θεραπείας - συνδυασμός παρασκευασμάτων ρετινοϊκού οξέος και φωτοθεραπείας. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι η συνδυασμένη χρήση των συστατικών της θεραπείας αυξάνει την αποτελεσματικότητά της και σας επιτρέπει να μειώσετε τη δοσολογία και τη συχνότητα χορήγησης. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Ανάκαμψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Χρησιμοποιούνται ειδικές κλίμακες και ερωτηματολόγια για τον προσδιορισμό της ποιότητας ζωής. Η ποιότητα ζωής μειώνεται, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ο βαθμός αλλαγής των δεικτών ποιότητας ζωής εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τη διάρκεια της νόσου, τη συχνότητα των παροξύνσεων και την παρουσία ταυτόχρονων ασθενειών.

Πιθανές επιπλοκές

 • Δευτερογενής λοίμωξη του δέρματος- Το τραυματισμένο δέρμα με εξασθενημένη τοπική ανοσία γίνεται ένα βολικό έδαφος αναπαραγωγής για διάφορα βακτήρια. Για την πρόληψη αυτών των ασθενειών, οι αντιφλεγμονώδεις αλοιφές περιέχουν αντιβιοτικά και αντιμυκητιασικά συστατικά.
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών:Επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των άκρων των βλεφάρων), ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του χοριοειδούς). Μερικές φορές αυτό είναι το πρώτο σημάδι της ψωρίασης που εμφανίζεται.
 • Ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ- Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να είναι είτε εκδήλωση ψωρίασης, ειδικά εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή επιπλοκή της νόσου.
 • Ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών- Οι ασθενείς με ψωρίαση υποφέρουν συχνότερα από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), τη νόσο του Crohn.
 • Παραβίαση της ψυχο-συναισθηματικής σφαίρας- Σοβαρός κνησμός, παράπονα που σχετίζονται με αισθητικές και σωματικές διαταραχές, προκαλούν νευροποίηση του ασθενούς.

προφύλαξη

Δεν υπάρχουν μέθοδοι για την πρόληψη της ανάπτυξης της ψωρίασης. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν η διόρθωση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου.

πρόβλεψη

Παρά την καλοήθη πορεία της ψωρίασης, είναι μια δια βίου ασθένεια με ύφεση και παροξύνσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ψωρίαση δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η ψωρίαση συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, νεφρών και αρθρώσεων. Οι ασθενείς με σοβαρή, κακώς ελεγχόμενη ψωρίαση πεθαίνουν 3-4 χρόνια νωρίτερα από τα άτομα χωρίς ψωρίαση.