Το αρχικό στάδιο της ψωρίασης. Αιτίες και αποτελεσματική θεραπεία

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το αρχικό στάδιο της ψωρίασης, τις αιτίες της και τον μηχανισμό σχηματισμού ζωνών βλάβης. Ακολουθώντας τις συστάσεις μας, μπορείτε να αναγνωρίσετε και να εξαλείψετε τα συμπτώματα της ψωρίασης στα αρχικά στάδια.

Πρώιμα σημάδια ψωρίασης

Στους ασθενείς, τα πρώτα σημάδια ψωρίασης μπορεί να ποικίλλουν. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη, τα εξανθήματα εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πρωτογενές εξάνθημα ονομάζεται επίσης καθήκον ή κηδεμόνας.

Η αρχική φάση διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Η διάρκεια αυτού του σταδίου της νόσου εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του οργανισμού και την προστατευτική του ικανότητα.

Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές, απαλές ροζ έως κόκκινες βλατίδες (σπυράκια) που υψώνονται πάνω από το δέρμα. Αισθάνονται σφιγμένοι.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείτε να βρείτε ασημί-λευκά λέπια που είναι εύκολο να απαλλαγείτε. Το δέρμα των προσβεβλημένων περιοχών είναι φλεγμονώδες, πρησμένο, παρατηρείται ερυθρότητα.

Οι ειδικοί εντοπίζουν 3 χαρακτηριστικά της ψωρίασης που τη διακρίνουν από άλλες ασθένειες:

Σημάδι Χαρακτηριστικό γνώρισμα
λεκές στεαρίνης Πρόκειται για μια πλάκα, το ξύσιμο της οποίας συνοδεύεται από την εμφάνιση μικρών φολίδων.
ταινία για την ψωρίαση Το τελευταίο στρώμα που μπορεί να αφαιρεθεί από το δέρμα μετά την απολέπιση. Αυτό το στρώμα μοιάζει με φιλμ πολυαιθυλενίου.
Δρόσο αίματος ή το φαινόμενο Auspitz. Εμφάνιση σταγόνων αίματος κατά παραβίαση της ακεραιότητας του ψωριασικού φιλμ.

Τα εξανθήματα έχουν διαφορετικό σχήμα: διάστικτο, σταγόνα, νομισματοειδές, δακτυλιοειδή, διάχυτο.

Εκτός από το εξάνθημα, ο ασθενής ανησυχεί για ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, κνησμό ποικίλης έντασης.

Ψωρίαση στους αγκώνες

Η μορφή πλάκας της ψωρίασης είναι χαρακτηριστική της ζώνης του αγκώνα. Στην αρχή εμφανίζονται μεμονωμένες κόκκινες βλατίδες. Στη συνέχεια το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει και να τραχύνει.

Ψωρίαση στους αγκώνες

Ψωρίαση στα πόδια

Τα πρώτα σημάδια: μικρό εξάνθημα, φλεγμονή και πρήξιμο του δέρματος. Τυπική τοποθεσία: γόνατα και πόδια. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα ξεφλουδίζει, η ασθένεια αρχίζει να εξελίσσεται.

Ψωρίαση στο πόδι

ψωρίαση στα χέρια

Οι πρώτες βλατίδες εντοπίζονται στις εκτεινόμενες επιφάνειες των αρθρώσεων (στα δάχτυλα και στην περιοχή του αγκώνα). Πολύ συχνά υπάρχουν εξανθήματα στις παλάμες των χεριών μαζί με την ήττα των ποδιών. Μερικές φορές εμφανίζεται ψωριασική αρθρίτιδα. Επηρεάζει αρθρώσεις διαφορετικών μεγεθών. Χαρακτηρίζεται από οίδημα, ερυθρότητα και παραμόρφωση της άρθρωσης, οδυνηρές αισθήσεις μπορεί να ενοχλήσουν.

ψωρίαση στα χέρια

Ψωρίαση στα νύχια

Η εκδήλωση της νόσου στην πλάκα των νυχιών εξωτερικά μοιάζει με μυκητιασική λοίμωξη. Αρχικά, κατά μήκος της άκρης του νυχιού εμφανίζονται διαμήκεις αυλακώσεις και κοιλότητες. Η διαδικασία τελικά κινείται πιο κοντά στη ριζική ζώνη του νυχιού. Το νύχι ξεθωριάζει και πυκνώνει. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το νύχι μπορεί να αποκολληθεί.

Ψωρίαση στα νύχια

ψωρίαση στο κεφάλι

Εντοπισμός εξανθημάτων: μπροστινό μέρος, πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του λαιμού. Τα βλατιδώδη εξανθήματα συνοδεύονται από ξεφλούδισμα και κνησμό. Οι περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά είναι συχνά υγρές και ραγισμένες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η «ψωρίαση στέμμα» Εμφανίζεται όταν το εξάνθημα εξαπλώνεται πέρα από την τριχοφυΐα.

ψωρίαση στο κεφάλι

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Η ασθένεια σπάνια προσβάλλει το μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Εντόπιση του εξανθήματος: βλέφαρα, ρινοχειλικές πτυχές, γύρω από τα μάτια, στην περιοχή των φρυδιών, στα μάγουλα με τη μορφή λεπτού πλέγματος.

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Χαρακτηριστικά του αρχικού σταδίου της ψωρίασης στα παιδιά

Για να προσδιορίσετε την παρουσία ψωρίασης σε ένα παιδί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η ερυθρότητα μεταξύ των πτυχών του δέρματος και η εμφάνιση μικρών σπυριών (βλατίδων) σε σημεία τριβής με ρούχα και ερεθισμού. Το παιδί γίνεται ανήσυχο από φαγούρα και κάψιμο.

Πρέπει να ξέρεις! Σε μωρά χωρίς την απαραίτητη εξέταση, το πρώιμο στάδιο της ψωρίασης μπορεί να συγχέεται με αλλεργικές εκδηλώσεις, διάθεση, εξάνθημα λόγω θερμότητας, εξάνθημα από πάνα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψωρίασης είναι η παρουσία σαφούς ορίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγγενής ψωρίαση στα παιδιά χαρακτηρίζεται από πιο έντονες κλινικές εκδηλώσεις από τη στιγμή της γέννησής του.

Η ζώνη κινδύνου για ψωρίαση περιλαμβάνει παιδιά με ασθενή ανοσία μετά από σοβαρή μόλυνση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση.

Ο μηχανισμός σχηματισμού ψωριασικών πλακών

Τα επιθέματα ψωρίασης είναι περιοχές όπου υπάρχει φλεγμονώδης απόκριση και υπερβολική παραγωγή κερατινοκυττάρων (επιθηλιακά κύτταρα). Σε αυτή την περίπτωση, σχηματίζεται ένας υπερβολικός αριθμός τριχοειδών αγγείων στο χόριο. Διήθηση (εμποτισμός) του κατεστραμμένου δέρματος με λεμφοκύτταρα και μακροφάγα οδηγεί σε πάχυνση και ανύψωσή τους. Αυτό δημιουργεί ανοιχτό γκρι κηλίδες που μοιάζουν με σκληρυμένο κερί.

Σπουδαίος! Κανονικά, η επιδερμίδα ανανεώνεται κάθε 30 ημέρες. Στην ψωρίαση, η διάρκεια αυτής της διαδικασίας μειώνεται σημαντικά. Η διαίρεση, η ωρίμανση και ο κυτταρικός θάνατος συμβαίνουν σε μόλις 5 ημέρες σε αυτήν την ασθένεια. Λόγω της παθολογικής ταχύτητας χάνεται η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.

αιτίες

Οι ειδικοί εντοπίζουν αρκετούς προκλητικούς παράγοντες:

 1. κληρονομική προδιάθεση. Πιστεύεται ότι εμφανίζεται ένα γενετικό ελάττωμα στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη κερατινοποίηση.
 2. Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λεμφοκυττάρων (κύτταρα κατηγορίας Τ) και φλεγμονή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μια αυτοάνοση αντίδραση - βλάβη στα κύτταρα και στους ιστούς κάποιου μέσω της αντίληψης από τους άλλους.
 3. Ενδοκρινική παθολογία, διαταραχή των μεταβολικών διεργασιών.
 4. ασθένεια του νευρικού συστήματος.
 5. Υπερβολικό ψυχοσυναισθηματικό στρες, άγχος. Αυτός ο παράγοντας είναι ένας προκλητής της ανάπτυξης της νόσου και συμβάλλει επίσης στην επιδείνωσή της. Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης στο σώμα, απελευθερώνονται ορμόνες και εμφανίζονται διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις, που οδηγούν στην εμφάνιση εξανθήματος και πιτυρίδας.
 6. Κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών, κάπνισμα.

Πρέπει να ξέρεις! Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

διάγνωση της νόσου

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ψωρίαση, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Κατά κανόνα, μετά από εξωτερική εξέταση και εκτίμηση της κατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών του δέρματος, κάνει μια διάγνωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν αμφιβολίες και δυσκολίες με τη διάγνωση, ο γιατρός συνταγογραφεί πρόσθετες μεθόδους έρευνας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η βιοψία δέρματος είναι μια διαδικασία λήψης δείγματος κατεστραμμένου δέρματος. Βοηθά στον εντοπισμό αλλαγών που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο.
 2. ανάλυση αίματος. Βοηθά στον προσδιορισμό της παρουσίας φλεγμονής και στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών.
 3. Ακτινογραφία των αρθρώσεων. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πόνους στις αρθρώσεις για να αποκλειστεί η ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας.
 4. Βακτηριολογική καλλιέργεια από το φάρυγγα. Συνταγογραφείται για την επιβεβαίωση της δακρύβρεχτης μορφής της ψωρίασης και τον αποκλεισμό της οξείας φαρυγγίτιδας.
 5. Δοκιμή υδροξειδίου του καλίου. Βοηθά στην εξάλειψη των μυκητιασικών λοιμώξεων.

θεραπεία της νόσου

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια. Ως εκ τούτου, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η ανακούφιση των υποτροπών με αύξηση της περιόδου ύφεσης (η περίοδος αποδυνάμωσης και εξαφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου). Επομένως, η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και μακροχρόνια.

Μετά τη διάγνωση, τον προσδιορισμό του σταδίου και της σοβαρότητας της νόσου, ο δερματολόγος επιλέγει τις απαραίτητες μεθόδους θεραπείας. Πριν από την έναρξη της θεραπείας, προσαρμόζεται η διατροφή και ο τρόπος ζωής του ασθενούς. Όλοι οι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση της νόσου αποκλείονται αυστηρά.

Στο αρχικό στάδιο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

ομάδα φαρμάκων Αναμενόμενα αποτελέσματα και χαρακτηριστικά της θεραπείας
Κερατολυτικοί παράγοντες βελτιώστε την απολέπιση
βιταμίνες. Παράγωγα βιταμίνης D3 ή Α Βελτιώστε τη γενική κατάσταση του σώματος και του δέρματος
Μη ορμονικά τοπικά φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση Εξαλείψτε τη φλεγμονή, την ερυθρότητα, το πρήξιμο
Αλοιφές με βάση την πίσσα βελτιώστε την επούλωση
Μέσα που περιέχουν Solidol Θετική επίδραση στην επούλωση, εξαλείφει τον κνησμό
Αλοιφές με βάση το σαλικυλικό οξύ Επιταχύνετε την επούλωση και ενθαρρύνετε τις κρούστες να πέσουν

Στο αρχικό στάδιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται επιθετικά φάρμακα. Τα φάρμακα πρέπει να είναι για εξωτερική χρήση, ο γιατρός συνταγογραφεί τα μέσα για χορήγηση από το στόμα σε σοβαρή μορφή της πορείας της νόσου.

Εκτός από τη θεραπεία με φάρμακα, οι ειδικοί συνταγογραφούν φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες:

 • UV (υπεριώδης ακτινοβολία).
 • Λουτρά: παραφίνη, ραδόνιο, σουλφίδιο.
 • ιρουδοθεραπεία.

Λαϊκές μέθοδοι θεραπείας

Στο σπίτι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν λαϊκές συνταγές για θεραπεία. Θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά σε συνδυασμό με την κύρια θεραπεία που συνταγογραφεί ο δερματολόγος και μόνο μετά από συμβουλή γιατρού.

Υπάρχουν πολλές συνταγές που στοχεύουν στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος, καθώς και τοπικές θεραπείες για την εξάλειψη των εξωτερικών εκδηλώσεων της νόσου. Η διαδοχή, το λινέλαιο, η φελαντίνη, η αλοιφή καλέντουλας έχουν καλό αποτέλεσμα.

Λαϊκές θεραπείες για την ψωρίαση

Εξετάστε τις πιο δημοφιλείς συνταγές για λαϊκή θεραπεία:

Αλοιφή για την ψωρίαση

Συστατικά:

 • Βαλσαμόχορτο - 20 γρ.
 • Celandine (γρασίδι με ρίζα) - 20 g.
 • Πρόπολη - 20 g.
 • Κατιφές -10 γρ.
 • Φυτικό λάδι - 10 g.

Τρόπος μαγειρέματος: Αλέστε όλα τα φυτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε φυτικό λάδι και ανακατέψτε καλά. Φυλάσσεται σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Χρήση: Λιπάνετε τις πληγείσες περιοχές του δέρματος 2-3 φορές την ημέρα.

Αποτέλεσμα: μια αλοιφή με βάση φυτικά συστατικά θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φλεγμονής.

αβγόλιθος

Συστατικά:

 • Αυγά κοτόπουλου - 2 τεμ.
 • Ηλιέλαιο - 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο.
 • Οξεικό οξύ - 40 g.

Προετοιμασία: Χτυπάμε τα αυγά και το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέστε οξικό οξύ στην προκύπτουσα μάζα και ανακατέψτε καλά.

Εφαρμογή: Λιπάνετε το προσβεβλημένο δέρμα 1 φορά την ημέρα τη νύχτα.

Αποτέλεσμα: μια αποτελεσματική θεραπεία εξαλείφει τα πρώτα σημάδια ψωρίασης - μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και συμβάλλει στην εξαφάνιση του εξανθήματος.

ζωμό λαχανικών

Συστατικά:

 • Ιπποφαές - 10 g.
 • Τάνσυ λουλούδια - 10 g.
 • Άνθη χαμομηλιού - 15 g.
 • Βότκα - 50 g.
 • Λάδι ιπποφαούς - 10 g.
 • Νερό - 1 ποτήρι.

Τρόπος μαγειρέματος: Ψιλοκόψτε όλα τα φυτά. Στη συνέχεια, ρίξτε σε βραστό νερό και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε τον ζωμό να βράσει για 40 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και προσθέτουμε τη βότκα, το λάδι ιπποφαούς και ανακατεύουμε καλά.

Εφαρμογή: Λαμβάνετε το αφέψημα μία φορά την ημέρα. Για να το κάνετε αυτό, αραιώστε το προϊόν - 3 σταγόνες σε 0, 3 φλιτζάνια ζεστό βραστό νερό. Αραιωμένο αφέψημα - 1 κουταλιά της σούπας. l Για την ίδια ποσότητα νερού, τρίψτε τις κατεστραμμένες περιοχές του δέρματος μία φορά την ημέρα.

Αποτέλεσμα: Το αφέψημα εξαφανίζει δερματικά εξανθήματα και φλεγμονές, όταν λαμβάνεται από το στόμα έχει γενική δυναμωτική δράση στον οργανισμό.

διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία σας. Η σωστά επιλεγμένη δίαιτα θα βοηθήσει στην πρόληψη της έξαρσης της ψωρίασης. Για κάθε ασθενή προετοιμάζεται ατομική δίαιτα.

Φροντίστε να αποκλείσετε από τη διατροφή σας:

 • Οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα.
 • Καφές.
 • Σοκολάτα.
 • Καπνιστό κρέας και πικάντικο φαγητό.
 • συντηρητικά και ανθρακούχα ποτά.

Επίσης, περιορίστε τη χρήση προϊόντων αλευριού και γλυκών.

Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλήρης και να καλύπτει τις ενεργειακές σας ανάγκες. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • φυτικά έλαια.
 • Φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
 • kashi

ερώτηση απάντηση

Τι Solidol χρησιμοποιείται για την ψωρίαση;

Για αυτό, χρειάζεται ένα φαρμακευτικό λίπος, το οποίο πωλείται στα φαρμακεία. Το προϊόν είναι πιο αποτελεσματικό στην καθαρή του μορφή χωρίς πρόσθετα.

Μπορεί η ψωρίαση να αντιμετωπιστεί με την παραδοσιακή ιατρική;

Είναι δυνατό, αλλά μόνο σε συνδυασμό με παραδοσιακές μεθόδους και μετά από διαβούλευση με γιατρό. Τα λουτρά άλμης (χρησιμοποιείται θαλασσινό αλάτι) έχουν καλό αποτέλεσμα. Βοηθά στην εξάλειψη της φλεγμονής του μπάνιου με βάση το χαμομήλι ή το κορδόνι. Ο κνησμός θα βοηθήσει στην εξάλειψη της έγχυσης του αρκεύθου. Στο αρχικό στάδιο, το τρίψιμο με πλιγούρι βρώμης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ξεφλούδισμα.

Είναι η ψωρίαση μεταδοτική;

Η απάντηση είναι όχι: η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η μολυσματική προέλευση της νόσου διαψεύδεται πλήρως.

Η ψωρίαση προκαλεί πτώση των μαλλιών;

Εάν η ψωρίαση δεν συνδυαστεί με άλλες ασθένειες που προκαλούν τριχόπτωση, αυτό δεν θα συμβεί. Στους περισσότερους ασθενείς, δεν υπάρχει μείωση της ποσότητας των μαλλιών.

Τι χειροτερεύει την ψωρίαση;

Η νόσος έχει περιόδους βελτίωσης και επιδείνωσης. Γνωρίζοντας τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, θα αυξήσετε τον χρόνο που δεν θα σας ενοχλούν οι εκδηλώσεις της. Υπάρχουν μόνο μερικές πιθανές αιτίες επιδείνωσης, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται:

 1. δερματικές βλάβες και γρατσουνιές. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της ψωρίασης είναι ο κνησμός και το κάψιμο. Εάν χτενίζετε κατεστραμμένες περιοχές, επιδεινώνετε την κατάσταση.
 2. ΑΚΤΙΝΕΣ του ΗΛΙΟΥ. Οι ακτίνες του ήλιου στη μέτρια επίδρασή τους στο δέρμα είναι ευεργετικές. Αλλά ταυτόχρονα, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ψωρίασης.
 3. Τονίζω. Ορισμένοι ασθενείς υποδεικνύουν ότι οι εκδηλώσεις της ψωρίασης επιδεινώνονται μετά από νευρική ένταση.
 4. διάφορες λοιμώξεις. Διαταράσσουν και αποδυναμώνουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
 5. Διατροφή. Μια υγιεινή και σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου. Όταν όμως παραβιάζεται, οι ασθενείς παρατηρούν επιδείνωση της κατάστασής τους. Ειδικά αν πίνετε αλκοόλ και καπνίζετε σε απεριόριστες ποσότητες.

Είναι δυνατόν να αφαιρέσετε τα άλατα μόνοι σας;

Με τιποτα! Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας τη ζυγαριά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση και δυσφορία.

Τι να θυμάστε

 1. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με περιόδους βελτίωσης και επιδείνωσης.
 2. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αναρρώσει πλήρως από τη νόσο. Η θεραπεία συνίσταται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στην παράταση των περιόδων ύφεσης (αν δεν εμφανιστούν τα συμπτώματα της ψωρίασης).
 3. Το αρχικό στάδιο της νόσου αντιμετωπίζεται καλύτερα. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο.
 4. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ψωρίαση διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.