ψωρίαση

ψωρίαση στο δέρμα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός μονόμορφου εξανθήματος με τη μορφή ροζ-κόκκινων οζιδίων με χαλαρή, ασημί-λευκή, φολιδωτή επιφάνεια. Η νόσος διαρκεί χρόνια, υπάρχει εναλλαγή περιόδων υποτροπής και ύφεσης.

Η βαρύτητα της νόσου μπορεί να ποικίλλει πολύ σε διαφορετικούς ασθενείς, ή ακόμα και σε έναν ασθενή σε περιόδους έξαρσης και ύφεσης - από τοπικές μικρές βλάβες έως πλήρη κάλυψη του σώματος με ψωριασικές πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει συχνά εξέλιξη της νόσου (ειδικά χωρίς θεραπεία), αύξηση της περιοχής της βλάβης με την εμπλοκή νέων περιοχών του δέρματος, οι παροξύνσεις γίνονται πιο συχνές και χειρότερες. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μια συνεχή πορεία της νόσου χωρίς απροσδόκητες υφέσεις.

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται επίσης συχνά. Η προσβολή των νυχιών μπορεί να συμβεί απουσία δερματικών βλαβών και να απομονωθεί.

στατιστική

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της ψωρίασης υπολογίζεται σε περίπου 1-3% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Europso, υπήρχαν 125 εκατομμύρια ασθενείς με ψωρίαση παγκοσμίως το 2010. Στην Ευρώπη επηρεάζει έως και 5 εκατομμύρια ανθρώπους, που είναι συγκρίσιμο με τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

ταξινόμηση

Γενικά η ταξινόμηση έχει ως εξής:

 • Φλυκταινώδης ψωρίαση
  • γενικευμένη ψωρίαση?
  • δακτυλιοειδής ψωρίαση (δακτυλιοειδής φλυκταινίαση);
  • παλαμοπελματιαία ψωρίαση (ψωρίαση άκρων, επίμονη χρόνια φλυκταινίαση παλαμιαίων ανταρτικών, φλυκταινώδης ψωρίαση barbera).
  • χρόνια μορφή επίμονης ακροδερματίτιδας (ψωρίαση των πελμάτων και των παλαμών, παλαμοπελματιαία ψωρίαση).
  • ερπητοειδές ψωριασικό κηρίο.
 • Μη φλυκταινώδης ψωρίαση
  • κοινή ψωρίαση ή κοινή ψωρίαση, απλή ψωρίαση (όπως πλάκας, σταθερή ψωρίαση σε χρόνια μορφή).
  • Ψωριασική ερυθροδερματίτιδα (ψωριασική ερυθροδερματίτιδα).

Ορισμένοι συγγραφείς συμμορφώνονται με την ανάγκη συμπλήρωσης αυτής της ταξινόμησης, λόγω της οποίας τύποι ή μορφές ψωρίασης μπορούν να προστεθούν στις ακόλουθες εκδόσεις:

 • σμηγματορροϊκή ψωρίαση (σμηγματορροϊκή ψωρίαση);
 • χαρτοπετσέτα ψωρίασης?
 • ψωρίαση που προκαλείται από φάρμακα;
 • «αναστρέψιμη ψωρίαση» (ψωρίαση δερματικών πτυχών, επιφάνειες καμπτήρων).

αιτίες

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να συντάξουν μια λίστα με τα ακριβή αίτια της ψωρίασης. Προτείνω να εξετάσουμε τους λόγους ανάλογα με το είδος.

 1. Απρόσβλητος. Κοινώς αποδεκτός λόγος. Μια γονιδιακή διαδικασία στην οποία διαταράσσεται η ανοσολογική σύνδεση θεωρείται ως ο μηχανισμός ενεργοποίησης. Μια μολυσματική ασθένεια, η αμυγδαλίτιδα ή η ιγμορίτιδα, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ψωρίασης.
 2. Μεταδοτικός. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι φταίνε οι σπειροχαίτες, οι στρεπτόκοκκοι, ακόμη και τα επιδερμοφυτόνια. Η έρευνα δεν υποστήριξε αυτή τη θεωρία. Νέες υποθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ψωρίασης προκαλείται από μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλίτιδας και της γρίπης.
 3. Γενεσιολογικά. Μιλάμε για κληρονομικότητα προδιάθεσης για τη νόσο. Η κλινική πρακτική δείχνει ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τις εκδηλώσεις της ψωρίασης, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί η σύνδεση με την κληρονομική προδιάθεση.

Προδιαθεσικοί και προκλητικοί παράγοντες

Κύριοι Παράγοντες:

 1. Ψυχικό - η επίδραση βραχυπρόθεσμου σοβαρού στρες, καθώς και άρρητων, αλλά μακροπρόθεσμων ή συχνά επαναλαμβανόμενων αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων, ηθικής δυσαρέσκειας, διαταραχών ύπνου, καταθλιπτικών καταστάσεων.
 2. Μεταβολικές διαταραχές στο σώμα, λειτουργικές διαταραχές των πεπτικών οργάνων, ιδιαίτερα του ήπατος και της εξωκρινής λειτουργίας του παγκρέατος.
 3. Ασθένεια ή δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων (υποθάλαμος, θυρεοειδής, παραθυρεοειδής και θύμος, ενδοκρινική δραστηριότητα του παγκρέατος).
 4. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (αλλεργικές αντιδράσεις και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος).
ψωρίαση στο κεφάλι

Η πορεία της νόσου

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια, που συνήθως χαρακτηρίζεται από κυματοειδή πορεία, με περιόδους αυτόματης ύφεσης ή βελτίωσης, ή αυτές που προκαλούνται από ορισμένα θεραπευτικά αποτελέσματα, και περιόδους υποτροπών ή παροξύνσεων, αυθόρμητων ή που προκαλούνται από δυσμενείς εξωτερικές επιδράσεις (κατανάλωση αλκοόλ, παροδικές λοιμώξεις, στρες).

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τη νόσο;

 • Η ψωρίαση είναι μεταδοτική. Όχι, η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική ασθένεια που δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και δεν μεταναστεύει από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Ένας ασθενής που πάσχει από ψωρίαση μπορεί ελεύθερα να επισκέπτεται δημόσιους χώρους - λουτρά, σάουνες, πισίνες, να χρησιμοποιεί κοινά είδη σπιτιού και να λαμβάνει θεραπεία για μη δερματολογικές παθήσεις σε γενικά νοσοκομεία.
 • Το κλίμα επηρεάζει τη συχνότητα, και αν μετακομίσετε σε ζεστές χώρες, δεν θα υπάρχει ψωρίαση. Όχι, το κλίμα δεν επηρεάζει τον επιπολασμό της ψωρίασης. Ταυτόχρονα, μια από τις μεθόδους θεραπείας είναι η ηλιοαλνεοθεραπεία - ωστόσο, η θεραπεία με τον ήλιο και το θαλασσινό νερό δεν προστατεύει τους ασθενείς από επιβαρύνσεις εάν ζουν σε περιοχές με ζεστό θαλάσσιο κλίμα. Το Ισραήλ χρησιμεύει ως απλό παράδειγμα: αντιμετωπίζει με επιτυχία την ψωρίαση στα θέρετρα της Νεκράς Θάλασσας, αλλά η επίπτωση στον πληθυσμό δεν είναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
 • Η ψωρίαση μπορεί να προληφθεί. Οι παράγοντες που προκαλούν έξαρση δεν είναι η αιτία της νόσου είτε μεμονωμένα είτε σε διάφορους συνδυασμούς. Σήμερα δεν είναι γνωστό ποια είναι η αρχική ώθηση για την ανάπτυξη της ψωρίασης, και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Δεν υπάρχουν συνταγές για το τι πρέπει να κάνετε ή, αντίθετα, τι να μην κάνετε για να μην κολλήσετε ψωρίαση. Είναι δυνατό να παραταθεί η περίοδος ύφεσης απουσία εξανθημάτων αποφεύγοντας τη δράση παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν την πορεία της ψωρίασης, ακολουθώντας έναν σωστό τρόπο ζωής και χρησιμοποιώντας υποστηρικτική θεραπεία.

βαρύτητα

Υπάρχουν διάφορες κλίμακες για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ψωρίασης. Η εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου γενικά βασίζεται στην εκτίμηση των ακόλουθων παραγόντων: την περιοχή της βλάβης (ποσοστό της επιφάνειας του σώματος που εμπλέκεται στη διαδικασία), τον βαθμό δραστηριότητας της νόσου (ο βαθμός ερυθρότητα, οίδημα, υπεραιμία ψωριασικών πλακών ή φλύκταινων, σοβαρότητα κνησμού του δέρματος, βαθμός πάχυνσης του δέρματος, βαθμός απολέπισης, παρουσία αιμορραγίας ή εξίδρωσης, δευτερογενής μόλυνση πλακών, βαθμός οιδήματος και ευαισθησίας των αρθρώσεων). Η παρουσία γενικών συμπτωμάτων της δραστηριότητας της διαδικασίας (όπως αυξημένη κόπωση, αυξημένη ESR, αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σε εξετάσεις αίματος κ. λπ. ), η ανταπόκριση του ασθενούς σε προηγούμενες προσπάθειες θεραπείας, ο αντίκτυπος της νόσου στη γενική κατάσταση και καθημερινότητα του ασθενούς, στην κοινωνική του λειτουργία.

Πλάκα στο δέρμα με ψωρίαση

Συμπτώματα της ψωρίασης

Σε ασθενείς με ψωρίαση, λόγω της έντονης ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος, εμφανίζονται στο δέρμα πυκνές περιοχές που έχουν λευκό, κόκκινο ή ασημί χρώμα. Σε ένα υγιές άτομο, η ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος συμβαίνει σταδιακά, το ξεφλούδισμα τους συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα. Ως αποτέλεσμα, νέα κύτταρα εισέρχονται σταδιακά για να αντικαταστήσουν τα παλιά κύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Σε ασθενείς με ψωρίαση, η ανάπτυξη νέων κυττάρων συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα: σχηματίζονται όχι σε λίγες εβδομάδες, αλλά σε λίγες ημέρες. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ανώτερα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν χρόνο να πεθάνουν, και ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης - στρωματοποίηση και σχηματισμός πλάκας στο δέρμα. Τέτοιες πλάκες σε ασθενείς με ψωρίαση ποικίλλουν σε μέγεθος. Η εκδήλωσή τους παρατηρείται σε διαφορετικά μέρη του σώματος - στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στα χέρια, στους αγκώνες, στο κάτω μέρος της πλάτης. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται σε ώριμα άτομα, αλλά η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά και εφήβους.

Τα πρώτα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν να ανιχνευθούν σε οποιαδήποτε ηλικία - τόσο σε ένα παιδί δύο μηνών όσο και σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Ωστόσο, η ψωρίαση είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ είκοσι και σαράντα ετών.

Ευερέθιστη ψωρίαση

Αναπτύσσεται σε φόντο ενεργητικής έκθεσης στο δέρμα με ήδη υπάρχουσα προοδευτική ψωρίαση ορισμένων ερεθιστικών παραγόντων, ειδικότερα, των ακτίνων του ήλιου ή συγκεκριμένων αλοιφών, καθώς και άλλων τύπων ερεθιστικών που επηρεάζουν τις πλάκες. Αυτές οι πλάκες, με τη σειρά τους, γίνονται πιο κυρτές, παίρνουν χρώμα κόκκινο κερασιού και σχηματίζεται μια υπερθερμική ζώνη γύρω τους, θολώνοντας κάπως τα αιχμηρά όρια. Αυτή η ζώνη αποκτά μια τσαλακωμένη εμφάνιση μετά τη διάλυση της πλάκας.

Εξιδρωματική ψωρίαση

Αυτή η μορφή ψωρίασης χαρακτηρίζεται από υπερβολική βαρύτητα του εξιδρώματος κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονώδους απόκρισης που εμφανίζεται καθώς η ψωρίαση εξελίσσεται. Στο δρόμο του προς την επιφάνεια της βλατίδας, το εξίδρωμα εμποτίζει τις συσσωρεύσεις φολίδων και σχηματίζει σχηματισμούς που μοιάζουν με κρούστα από αυτές.

εντερική ψωρίαση

Η εντερική ψωρίαση, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται ξαφνικά, χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πολλαπλών κηλίδων στο δέρμα. Τις περισσότερες φορές, η νόσος διαγιγνώσκεται σε ασθενείς ηλικίας 8 έως 16 ετών. Συχνά, η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δρα ως παράγοντας που προηγείται της εντερικής ψωρίασης.

κηλιδωμένη ψωρίαση

Αυτή η μορφή της νόσου εκδηλώνεται με τη μορφή μιας ελαφριάς διήθησης (στο γενικό ορισμό, η διήθηση είναι ο εμποτισμός των ιστών με μια ή άλλη ουσία) από τα στοιχεία του εξανθήματος. Αυτοί, με τη σειρά τους, μοιάζουν με κηλίδες (και όχι βλατίδες). Η κηλιδωμένη ψωρίαση, κατά κανόνα, αναπτύσσεται οξεία, χαρακτηρίζεται επίσης από ομοιότητα με τοξιδερμία. Η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται στη διαφοροποίηση της νόσου είναι ο προσδιορισμός της αντιστοιχίας της πορείας της νόσου με τη χαρακτηριστική τριάδα της ψωρίασης.

Χρόνια ψωρίαση

Αυτή η μορφή της νόσου μπορεί να θεωρηθεί ως προς τα συμπτώματα με τη μορφή σοβαρής διήθησης πλακών, γενικής κυάνωσής τους, με υπερκερατωτική ή κονδυλώδη επιφάνεια. Αυτός ο τύπος εστιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να θεραπευτεί και δεν αποκλείεται η μετατροπή τους σε σχηματισμό κακοήθους όγκου στο μέλλον (αυτό συμβαίνει σπάνια, αλλά, δυστυχώς, αυτή η επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί).

σμηγματορροϊκή ψωρίαση

Αυτή η μορφή ψωρίασης, όπως υποδηλώνει το όνομα, αναπτύσσεται σε ασθενείς με ήδη σχετική σμηγματόρροια. Η νόσος εκδηλώνεται από το τριχωτό της κεφαλής, στην περιοχή πίσω από τα αυτιά, στο στήθος, στην περιοχή των ρινοχειλικών πτυχών, εντός των υποπλάτιας και ωμοπλάτης τμήματα της πλάτης. Τα εμφανιζόμενα λέπια της ψωρίασης υπόκεινται σε έντονο εμποτισμό σμήγματος, με αποτέλεσμα να κολλάνε μεταξύ τους και να προσκολλώνται στις επιφάνειες της πλάκας, γεγονός που επιτρέπει στη νόσο να μιμείται μια εικόνα χαρακτηριστική της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Παλαμοπελματιαία ψωρίαση

Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί είτε με τη μορφή συνηθισμένων ψωριασικών πλακών και βλατίδων, είτε με τη μορφή υπερκερατωτικών σχηματισμών που προσομοιώνουν κάλους και κάλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση στα χέρια, τα συμπτώματα της οποίας σε αυτήν την περίπτωση σημειώνονται στις παλάμες (ή στα πόδια ή μάλλον στα πέλματα), είναι συνεχής, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή αυξημένης πάχυνσης ή κερατινοποίηση. Τα όρια αυτού του τύπου αλλοίωσης χαρακτηρίζονται από σαφήνεια, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις αυτή η μορφή ψωρίασης περιορίζεται στην εμφάνιση ενός μεγάλου δακτυλίου απολέπισης.

διάγνωση

Η διαδικασία διάγνωσης της ψωρίασης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και βασίζεται στην εξέταση της χαρακτηριστικής εμφάνισης του δέρματος του ασθενούς. Συνήθως δεν γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις ή ειδικές μελέτες για την ψωρίαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, με προοδευτική σοβαρή ψωρίαση, εξακολουθεί να απαιτείται εξέταση αίματος για τον εντοπισμό φλεγμονωδών, αυτοάνοσων, ρευματικών διεργασιών.

Πώς μοιάζει η ψωρίαση: μια φωτογραφία στα αρχικά στάδια

Το κύριο στοιχείο της ψωρίασης είναι μια ενιαία ροζ ή κόκκινη βλατίδα που καλύπτεται με μεγάλο αριθμό χαλαρών ασημόλευκων φολίδων. Σημαντικό διαγνωστικό σημάδι είναι η τριάδα της ψωρίασης: το φαινόμενο της κηλίδας στεαρίνης, του τερματικού φιλμ και της αιμορραγίας κηλίδων κατά το ξύσιμο της ζυγαριάς.

πρώιμα στάδια της ψωρίασης

Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ψωρίαση

Οι πλάκες ψωρίασης στα εκτεθειμένα μέρη των χεριών ή των ποδιών μπορούν να εμποδίσουν τον πάσχοντα από το να κάνει ορισμένες δουλειές, να παίζει συγκεκριμένα αθλήματα, να φροντίζει μέλη της οικογένειας, κατοικίδια ή γύρω από το σπίτι. Οι πλάκες ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής δημιουργούν συχνά ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό πρόβλημα για τους ασθενείς και προκαλούν σημαντικό άγχος, ακόμη και κοινωνικές φοβίες, καθώς οι ωχρές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως πιτυρίδα ή ψείρες. Ακόμη μεγαλύτερο ψυχολογικό πρόβλημα προκαλεί η παρουσία ψωριασικών εξανθημάτων στο δέρμα του προσώπου και στους λοβούς των αυτιών. Η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι δαπανηρή και απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια από τον ασθενή, επειδή παρεμποδίζει την εργασία, τη μελέτη, την κοινωνικοποίηση και την οργάνωση της προσωπικής του ζωής του ασθενούς.

Θεραπεία της ψωρίασης στο σπίτι

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια. Η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει τη χρήση αρχικά πιο ήπιων φαρμάκων και μεθόδων και στο μέλλον, με βάση τις παρατηρήσεις της εξέλιξης της νόσου στον ασθενή, είναι δυνατή η αλλαγή του ραντεβού. Στόχος της θεραπείας είναι να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα ώστε τα εξανθήματα να εξαφανιστούν και να μην εμφανίζονται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση δεν απαιτεί θεραπεία.

Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της ψωρίασης στο σπίτι πρέπει να χωριστεί σε 3 κύριες κατηγορίες: εσωτερική χρήση φαρμάκων, κυρίως φαρμάκων, εξωτερική χρήση (αλοιφές κ. λπ. ) και φυσιοθεραπεία. Τα Minor χρησιμοποιούνται συχνότερα ως επικουρικά στη θεραπεία της ψωρίασης.

Ανεξάρτητα από τις μεθόδους θεραπείας της ψωρίασης που επιλέγει ένας δερματολόγος, το μέγιστο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η οποία περιλαμβάνει:

 • χρήση εξωτερικών κεφαλαίων·
 • η χρήση φαρμάκων, βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής.
 • Σύνδεση φυσικοθεραπευτικών διαδικασιών;
 • Θεραπεία σε σανατόρια με μεταλλικό νερό, λάσπη, βδέλλες.
 • Διορισμός δίαιτας, θεραπεία της πείνας.

Κατά τη συνταγογράφηση της θεραπείας, ο γιατρός πρέπει να λάβει υπόψη πολλά δεδομένα σχετικά με τον ασθενή:

 • την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης της νόσου,
 • Λειτουργία των πεπτικών οργάνων
 • μεταβολικές διαταραχές
 • συννοσηρότητες,
 • εξετάζονται οι λειτουργίες του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος,
 • περιβαλλοντικές επιρροές,
 • κληρονομιά κλπ.

φαρμακευτική αγωγή

Πάρτε από το στόμα:

 • αντιισταμινικά?
 • ηπατοπροστατευτικά;
 • ένζυμα;
 • απορροφητές ενέργειας?
 • αντιβιοτικά?
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
 • ανοσοκατασταλτικά;
 • βιολογικών προϊόντων.

Τα ορμονικά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε πολύπλοκα στάδια της νόσου. Χρησιμοποιήστε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε άλλες περιπτώσεις, συνιστάται να το κάνετε χωρίς αυτό. Επειδή είναι εθιστικά, παράγουν αποτελέσματα γρήγορα, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα ορμονικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες.

Φωτογραφία ψωρίασης στο δέρμα

Αλοιφές για την ψωρίαση

Με μια ήπια μορφή αυτής της παθολογίας, μερικές φορές είναι δυνατό να απαλλαγούμε από τα συμπτώματά της μόνο με εξωτερικά μέσα. Η φαρμακευτική αγορά απλώς ξεχειλίζει από τέτοια φάρμακα. Αυτή τη στιγμή μερικά από αυτά σας παρουσιάζονται:

 1. Η αλοιφή Naftalan χρησιμοποιείται τόσο στο στατικό όσο και στο υποτροπιάζον στάδιο αυτής της παθολογίας.
 2. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή φάρμακα καθιστούν δυνατή τη μείωση της φλεγμονώδους διαδικασίας, παρά το γεγονός αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Η σαλικυλική αλοιφή βοηθά να μαλακώσουν τα λέπια του δέρματος και να τα αφαιρέσουν γρήγορα.
 4. Η αλοιφή θείου-πίσσας πέντε και δέκα τοις εκατό βοηθά στη μείωση της φλεγμονώδους διαδικασίας του δέρματος, ενώ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από ασθενείς με την εξιδρωματική μορφή αυτής της παθολογίας.
 5. Οι αλοιφές για ψωρίαση με βιταμίνη D είναι προικισμένες με ένα αρκετά ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και θα βοηθήσουν να γίνει πιο αποτελεσματική η θεραπεία αυτής της παθολογίας.

φυτοχημειοθεραπεία

Η φυτοχημειοθεραπεία είναι μια από τις μεθόδους θεραπείας της ψωρίασης που χρησιμοποιεί υπεριώδεις ακτίνες.

Θεραπεία PUVA

Αυτό είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας μακρών κυμάτων σε συνδυασμό με ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις πιο σοβαρές μορφές ψωρίασης, τα οποία ανταποκρίνονται ελάχιστα σε άλλες μεθόδους θεραπείας.

Εκχωρήστε έως και 25 εκθέσεις κατά μέσο όρο σε ομαλή λειτουργία. Αυτό το καθεστώς περιλαμβάνει καλοκαιρινό διάλειμμα, πραγματοποιούνται έως και δύο μαθήματα τον πρώτο χρόνο κ. λπ. κατόπιν σύστασης γιατρού. Υποτροπές μπορεί να εμφανιστούν μετά από γρίπη, SARS ή αμυγδαλίτιδα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά από νευρικό σοκ.

Καινοτόμες μέθοδοι θεραπείας - νέες στη θεραπεία της ψωρίασης

Χειρουργική αντιμετώπιση της ψωρίασης

Έχει από καιρό αποδειχθεί ότι κατά τη διάγνωση της ψωρίασης του δέρματος, η θεραπεία μόνο με εξωτερικά σκευάσματα δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για αρκετά χρόνια, οι χειρουργοί πραγματοποιούν μια μοναδική επέμβαση για να αποκαταστήσουν χειρουργικά τη βαλβίδα του λεπτού εντέρου, η οποία προστατεύει αυτό το τμήμα του εντέρου από παθογόνα βακτήρια. Μετά την επέμβαση ενισχύονται οι προστατευτικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, επουλώνεται το δέρμα και παρατηρείται μακροχρόνια ύφεση.

Χρήση θεραπείας UVB στενής ζώνης με μήκος κύματος 311 nm

Πρόσφατα, η χρήση αυτής της μεθόδου εφαρμόζεται ως μονοθεραπεία. Σε σύγκριση με άλλες εκθέσεις στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυτή η μέθοδος έχει ελάχιστες παρενέργειες, είναι καλά ανεκτή και είναι μια τεχνική βραχείας δράσης - λίγα λεπτά σε 1 εφαρμογή, η διάρκεια της θεραπείας είναι 2, 5 μήνες. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει ορατή κλινική βελτίωση και μακροχρόνια ύφεση έως και 2 ετών.

δίαιτα για ψωρίαση

Κατάλογος προϊόντων που σχηματίζουν αλκάλια στο σώμα:

 • Οποιοδήποτε λαχανικό εκτός από το ραβέντι, το σκουός και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πατάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες απαγορεύονται αυστηρά.
 • Μην αποκλείετε τα φρούτα. Το κύριο πράγμα είναι να μην χρησιμοποιείτε δαμάσκηνα, κράνμπερι, σταφίδες και βατόμουρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μπανάνες, τα πεπόνια και τα μήλα δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με άλλα προϊόντα.
 • Φροντίστε να πίνετε φρέσκους χυμούς λαχανικών από καρότα, παντζάρια, μαϊντανό, σέλινο και σπανάκι.
 • Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά χυμούς φρούτων από σταφύλι, ανανά, αχλάδι, πορτοκάλι, παπάγια και γκρέιπφρουτ, μάνγκο, λεμόνι και βερίκοκο. Είναι σημαντικό να προσθέσετε λεκιθίνη και χυμό λεμονιού στο φαγητό.

Μενού για την εβδομάδα με ψωρίαση

Εξετάστε ένα δείγμα μενού για μια εβδομάδα που συνιστάται για παροξύνσεις, υποτροπές και πρόληψη σε επικίνδυνες περιόδους.

1 μέρα

 • Πρωινό: φρέσκια λαχανοσαλάτα, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, πράσινο τσάι.
 • Δεύτερο πρωινό: 2 βραστά αυγά, τοστ, κομπόστα αποξηραμένων φρούτων.
 • Μεσημεριανό: σούπα κουνουπιδιού, ψωμί ολικής αλέσεως, για το δεύτερο - χυλός φαγόπυρου με μανιτάρια ή λαχανικά, πράσινο τσάι.
 • Βραδινό: λίγο τυρί cottage χωρίς ζάχαρη με κρέμα γάλακτος, κεφίρ.

2 μερα

 • Πρωινό: σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα, μήλο, πράσινο τσάι.
 • Δεύτερο πρωινό: μια φέτα μαύρο ψωμί με βούτυρο, 1
 • βραστό αυγό, πράσινο τσάι.
 • Μεσημεριανό: λαχανόσουπα χωρίς κρέας, μια φέτα μαύρο ψωμί, πράσινο τσάι. Δείπνο: ένα μήλο, ένα ποτήρι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

3η μέρα

 • Πρωινό: φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, κομπόστα φραγκοστάφυλου.
 • Δεύτερο πρωινό: σαλάτα λαχανικών, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, πράσινο τσάι.
 • Μεσημεριανό: βραστό ψάρι (πέρκα, γατόψαρο) με ελάχιστη ποσότητα αλατιού, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, κομπόστα φραγκοστάφυλου.
 • Δείπνο: τα χθεσινά ψωμάκια, κομπόστα φραγκοστάφυλου.

4η μέρα

 • Πρωινό: Σαλάτα αγγουριού και αυγών με κρέμα γάλακτος, τοστ ολικής αλέσεως, χυμός μήλου.
 • Δεύτερο πρωινό: 2 μπανάνες, 1 ποτήρι γάλα ή κεφίρ που έχει υποστεί ζύμωση.
 • Μεσημεριανό: ένα φλιτζάνι ζωμό, ένα κομμάτι βραστό κρέας, σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα.
 • Βραδινό: μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με βούτυρο, ένα ποτήρι κεφίρ.

5η μέρα

 • Πρωινό: σαλάτα καρότου, τοστ ολικής αλέσεως, πράσινο τσάι.
 • Δεύτερο πρωινό: βραστό ψάρι (όχι κόκκινο).
 • Μεσημεριανό: Σούπα ψαριού ποταμού, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, πράσινο τσάι.
 • Δείπνο: τα χθεσινά ψωμάκια, ένα ποτήρι γιαούρτι.

6η μέρα

 • Πρωινό: πλιγούρι στο νερό, μια φέτα ψωμί με πίτουρο, πράσινο τσάι.
 • Δεύτερο πρωινό: τυρί cottage με φρούτα (μπανάνες, μήλα, βερίκοκα), κεφίρ.
 • Μεσημεριανό: σούπα μπιζελιού χωρίς κρέας, μια φέτα ψωμί (οποιαδήποτε), ένα μήλο.
 • Δείπνο: ένα ποτήρι κεφίρ.

7η μέρα

 • Πρωινό: χυλός φαγόπυρου με γάλα, κεφίρ. Δεύτερο πρωινό: ένα σάντουιτς με βούτυρο και ένα κομμάτι βραστό κρέας, χυμός μήλου.
 • Μεσημεριανό: σούπα με κεφτεδάκια, πράσινο τσάι. Βραδινό: 2 μήλα.

Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει στην αποφυγή συχνών υποτροπών. Για να επιλέξετε μια ατομική διατροφή, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Ψωρίαση στα γόνατα

Λαϊκές μέθοδοι θεραπείας της νόσου

Όλες οι μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε φάρμακα για εσωτερική χρήση, καθώς και σε μέσα για εξωτερική χρήση.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα για από του στόματος χρήση

Για να καθαρίσετε το δέρμα και να εξαλείψετε τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης, συνιστώνται οι ακόλουθες συνταγές:

 1. χρήση λιναρόσπορου. Για την παρασκευή του προϊόντος, μια κουταλιά της σούπας σπόρους χύνεται σε ένα ποτήρι βραστό νερό και αναμειγνύεται καλά. Ο παράγοντας πρέπει να εγχυθεί για τουλάχιστον 12 ώρες. Είναι καλύτερα να αφήσετε το φάρμακο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάρτε το έγχυμα το πρωί με άδειο στομάχι.
 2. σπόροι άνηθου. Φυτέψτε σπόρους σε ποσότητα 2 κ. σ. μεγάλο. Ρίξτε ένα ποτήρι βραστό νερό και επιμείνετε 2-3 ώρες. Μετά το φάρμακο, πρέπει να στραγγίσετε και να πάρετε μισό ποτήρι 2-3 φορές την ημέρα.

Προϊόντα για εξωτερική χρήση

Για να απαλλαγείτε από την πλάκα και να καθαρίσετε το δέρμα, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συνταγές:

 1. Αντιμετώπιση βλαβών με λινέλαιο. Μπορείτε να εφαρμόσετε το λάδι 5-6 φορές την ημέρα.
 2. Αλοιφή με βάση την πίσσα και την πρόπολη. Για το μαγείρεμα πρέπει να πάρετε 50 g πίσσας και 30 g πρόπολης. Τα προϊόντα πρέπει να θερμαίνονται σε υδατόλουτρο και να αναμειγνύονται καλά. Αφού κρυώσει, απλώστε την αλοιφή στις πλάκες 3-4 φορές την ημέρα.

Θεραπεία Ψωρίασης: Λουτροθεραπεία

Στα υποχωρητικά στάδια της ψωρίασης συνταγογραφείται λουτροθεραπεία.

 1. Κλιματοθεραπεία είναι η χρήση κλιματικών παραγόντων, των φυσικών βιοδιεγερτικών του σώματος, για ιατρικούς σκοπούς.
 2. Η αεροθεραπεία είναι μια διαμονή που συνταγογραφείται και ρυθμίζεται από γιατρό, ύπνος στον καθαρό αέρα, αερόλουτρα.
 3. Η θερμοθεραπεία είναι μια μέθοδος ιαματικής θεραπείας που περιλαμβάνει θεραπεία με λάσπη, παραφίνη, οζοκερίτη και άργιλο, ψαμμό και ναφταλανοθεραπεία και άλλες μεθόδους.

πρόληψη

Δεν υπάρχει ειδική πρόληψη της ψωρίασης, αλλά μετά την εμφάνιση της νόσου είναι απαραίτητο να λαμβάνετε ηρεμιστικά, να διεξάγετε βιταμινοθεραπεία και να διορθώνετε ασθένειες που προκαλούν υποτροπές.

Ποια είναι η πρόγνωση;

Η πρόγνωση είναι υπό όρους δυσμενής, καθώς η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Προχωρά αργά, ενώ η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά δεν εξαλείφει την ίδια την ασθένεια.

Σε φάσεις έξαρσης, υπάρχει απώλεια της ικανότητας για εργασία. Χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.