Αιτίες ψωρίασης, συμπτώματα, τύποι, μέθοδοι θεραπείας

Ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία για την ψωρίαση

Τα αίτια της ψωρίασης έχουν συζητηθεί για αρκετές δεκαετίες, αλλά δεν έχει βρεθεί καθολική απάντηση. Μεγάλες διογκωμένες περιοχές του σώματος, εμφάνιση πιτυρίδας, κνησμός, επιδείνωση του σώματος - όλα αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα μιας ασθένειας που επηρεάζει αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τι προκαλεί την ψωρίαση

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ενιαία απάντηση ως προς τη φύση της ψωρίασης, συνήθως θεωρείται ως συστηματική ανεπάρκεια του σώματος.

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μια απλή δερματική ασθένεια, αλλά σύντομα ανακαλύφθηκε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Έτσι, σε ένα υγιές άτομο, ο κύκλος ζωής των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος είναι περίπου ένας μήνας, αλλά στην ψωρίαση, αυτή η περίοδος μειώνεται σε 5 ημέρες. Με άλλα λόγια, ήδη 4 ημέρες μετά την έναρξη της παθολογικής διαδικασίας, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, αντίστοιχα, εμφανίζονται πλάκες, οι οποίες ονομάζονται ψωρίαση.

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, σήμερα η ψωρίαση δεν θεωρείται πλέον δερματοπάθεια, αλλά συστηματική ανεπάρκεια του οργανισμού. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αρκετές υποθέσεις σχετικά με την ετυμολογία της νόσου. Ας τα δούμε όλα:

 1. Απρόσβλητος. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η αυτοάνοση επιθετικότητα είναι η κύρια αιτία εμφάνισης βλατίδων στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, τα κύτταρα του δέρματος γίνονται αντιληπτά ως ξένα από το ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα αρχίζει να τα επιτίθεται ενεργά. Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι αβάσιμες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η ψωρίαση εκδηλώνεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από περίπλοκες μολυσματικές ασθένειες. Επιπλέον, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι αντιγονικά σύμπλοκα υπάρχουν στα λέπια που καλύπτουν την πλάκα.
 2. ενδοκρινική. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν την ορμονική δυσλειτουργία ως την κύρια αιτία της ψωρίασης. Τέτοια συμπεράσματα έγιναν με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης των χαρακτηριστικών της πορείας της νόσου. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η διαταραχή της κανονικής λειτουργίας που προκαλείται από δυσλειτουργίες στο ενδοκρινικό σύστημα οδηγεί σε παθολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Η θεωρία επιβεβαιώνεται από μεγάλο αριθμό γυναικών που πρωτοεμφάνισαν ψωρίαση κατά την έμμηνο ρύση, την ωορρηξία και άλλες ορμονικές διαταραχές. Το αν αυτό συμβαίνει πραγματικά δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, καθώς η ορμόνη που επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου δεν έχει εντοπιστεί.
 3. νευρογενής. Οι δυσλειτουργίες στο έργο του νευρικού συστήματος μπορούν επίσης να γίνουν οι κύριες αιτίες της ανάπτυξης της ψωρίασης. Η θεωρία υποστηρίζεται επίσης από το γεγονός ότι τα ηρεμιστικά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ψωρίασης μπορούν να παράγουν καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα.
 4. ιογενήςΠαρά το γεγονός ότι η ίδια η ψωρίαση δεν είναι ιογενής ασθένεια, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι η παθολογία αναπτύσσεται άμεσα στο φόντο των ιογενών λοιμώξεων. Κατά την περίοδο της νόσου, εμφανίζονται αλλαγές στους λεμφαδένες στο σώμα, η ανοσία εξασθενεί, οι βλατίδες εμφανίζονται πιο συχνά. Αλλά η θεωρία μπορεί να διαψευσθεί μόνο με το σκεπτικό ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά ο ιός που θα συνέβαλε στην ανάπτυξή της δεν έχει εντοπιστεί.
 5. Αλλεργικός. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να πιστεύουμε ότι η ψωρίαση εμφανίζεται ακριβώς στο φόντο των αλλεργικών αντιδράσεων: η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, τα εξανθήματα προκαλούν πολύ φαγούρα, τα αντιισταμινικά ανακουφίζουν.
 6. Ανταλλαγή. Αυτή η θεωρία προέκυψε στο πλαίσιο του γεγονότος ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν υποθερμία, η οποία υποδηλώνει επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών. Οι ασθενείς έχουν σχεδόν πάντα έλλειψη βιταμινών Α και Β, ψευδάργυρου, σιδήρου και χαλκού στον οργανισμό, καθώς και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ένας στους τέσσερις πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις των γεννητικών οργάνων, του παγκρέατος και του θυρεοειδούς.
 7. Γενετική - θεωρείται η πιο κοινή θεωρία. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία - περίπου το 60% των ασθενών με ψωρίαση έχουν συγγενείς εξ αίματος με την ίδια διάγνωση. Επιπλέον, είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η κλινική εικόνα επηρεάζεται ακριβώς από εκείνο το τμήμα των χρωμοσωμάτων που ευθύνεται για την έκταση των φλεγμονωδών διεργασιών στο δέρμα.

Καμία από τις παραπάνω θεωρίες δεν μπορεί να θεωρηθεί η μόνη σωστή. Καθένα από αυτά έχει και τις επιβεβαιώσεις του και τα αντεπιχειρήματα που το σπάνε.

Συμπτώματα δερματικής ψωρίασης

Τι προκαλεί την ψωρίαση

Πολυάριθμες μελέτες για τη φύση της ψωρίασης δεν έχουν αποκαλύψει την αληθινή αιτία, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιπλέον καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της νόσου. Η ασθένεια προκαλείται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες:

 • Συνεχές στρες - μπορεί να χρησιμεύσει ως έναυσμα για την εμφάνιση ψωρίασης και την επιδείνωση μιας υπάρχουσας χρόνιας νόσου που βρίσκεται σε ύφεση.
 • Λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις (ιγμορίτιδα, μέση ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα) και στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
 • ορμονικές διαταραχές.
 • Εγκαύματα, τραυματισμοί, δαγκώματα και άλλες βλάβες στην ακεραιότητα του δέρματος.
 • Παρατεταμένη υποθερμία.
 • Μακροχρόνια χρήση φαρμάκων (αντιβακτηριακά, ΜΣΑΦ). Αυτό περιλαμβάνει τακτικούς εμβολιασμούς.
 • Κατάχρηση τροφών υψηλής αλλεργίας (σοκολάτα, εσπεριδοειδή) και υποσιτισμός που σχετίζεται με την κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών, καπνιστών και πικάντικων τροφίμων.
 • Απότομη αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες.

Αιτίες ψωρίασης στους άνδρες

Η ψωρίαση διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ 15 και 30 ετών στους άνδρες και μεταξύ 22 και 25 ετών στις γυναίκες. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στους άνδρες η ορμονική ισορροπία στο σώμα εδραιώνεται αργότερα από το ωραίο φύλο.

Οι προκλητικοί παράγοντες της νόσου είναι οι ίδιοι με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω (αδύναμη ανοσία, λοιμώξεις, βλάβες στο δέρμα κ. λπ. ), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση κακών συνηθειών.
 • Μην ανησυχείτε για την υγεία σας. Γενικές παθήσεις που προηγούνται της νόσου συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη. Οι εκτοξευόμενες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της νόσου.
 • Λόγω των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του ανδρικού σώματος, η ψωρίαση συχνά προσβάλλει το όσχεο και το πέος. Προκλητικοί παράγοντες εδώ είναι το τρυφερό δέρμα αυτών των περιοχών, το συχνό τρίψιμο των περιοχών του δέρματος και η ασωτία.

Αιτίες ψωρίασης στις γυναίκες

Στις γυναίκες, η ψωρίαση εμφανίζεται συχνότερα με φόντο:

 • Ορμονική ανισορροπία (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση).
 • Κατάχρηση δίαιτας (ειδικά μονο-δίαιτες).
 • Υπερβολική ποσότητα αγχωτικών καταστάσεων.
 • Σοβαρή υποθερμία.

Στο ωραίο φύλο, η ψωρίαση εντοπίζεται συχνά στη βουβωνική χώρα, συγκεκριμένα στα χείλη κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι στο περίνεο. Η έλλειψη εμφανών σημείων ψωρίασης, όπως ο κνησμός και το κάψιμο, οδηγεί τις γυναίκες να μπερδεύουν το εξάνθημα ως ΣΜΝ και να αυτοθεραπεύονται. Αντίστοιχα, η ασθένεια εξελίσσεται και επηρεάζει άλλα μέρη του σώματος.

Πονοκέφαλος ψωρίασης

Αιτίες εμφάνισης σε παιδιά

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που δεν έχει περιορισμό ηλικίας και τα παιδιά υποφέρουν συχνά από αυτήν. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι; Εξάλλου, ως επί το πλείστον, τα παιδιά τρώνε σωστά, η υγεία τους παρακολουθείται πιο προσεκτικά και δεν είναι επιρρεπή σε κακές συνήθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση το κλειδί είναι ο κληρονομικός παράγοντας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, εάν ένας από τους γονείς του μωρού είναι άρρωστος, η ασθένεια θα μεταδοθεί στο παιδί με πιθανότητα 25%, εάν και οι δύο γονείς - αυτή η πιθανότητα είναι 75%.

Στα μεγαλύτερα παιδιά (2-10 ετών), το έντονο ψυχοσυναισθηματικό στρες, το άγχος, το υπερβολικό στρες (για παράδειγμα, στην 1η δημοτικού) μπορεί να είναι προκλητικοί παράγοντες.

Ψυχολογικοί λόγοι για την ανάπτυξη της ψωρίασης

Η σχέση της ψωρίασης με το στρες έχει εντοπιστεί από ξένους ερευνητές. Μια ασταθής ψυχοσυναισθηματική κατάσταση παρατηρήθηκε στο 80% των ασθενών που είχαν μια τέτοια παθολογική διαδικασία στο δέρμα.

Το άγχος θεωρείται πλέον ως δευτερεύων παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη δερματικών παθήσεων. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η συνεχής νευρική ένταση, η κατάθλιψη και η απάθεια οδηγούν σε:

 • Αύξηση του επιπέδου των ορμονών στο σώμα, η οποία προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.
 • Διαταραχή ύπνου
 • Σπάζοντας τη δίαιτα - ένα άτομο "αρπάζει" τα προβλήματά του ή αρνείται να φάει καθόλου. Επομένως, υπάρχουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ψωρίασης.
 • Αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης - η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου αυξάνεται, η ανοσία μειώνεται.
 • κατάχρηση κακών συνηθειών. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ προκαλούν την ανάπτυξη ψωρίασης και σε στρεσογόνες καταστάσεις ο άνθρωπος τείνει να «πνίγει» τη θλίψη του σε ένα ποτήρι ή να ηρεμεί με το κάπνισμα.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά απολύτως όλα τα συστήματα του σώματος, και ως εκ τούτου το άγχος θεωρείται συχνά η κύρια αιτία όχι μόνο των δερματικών παθήσεων, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας.

συμπτώματα της νόσου

Η ψωρίαση είναι μια συστηματική παθολογία και επομένως η εμφάνιση των πρώτων σημείων στο δέρμα προηγείται:

 • χρόνια κόπωση;
 • απάθεια ή κατάθλιψη?
 • Γενική αδυναμία του σώματος.

Τα συμπτώματα των δερματικών βλαβών εμφανίζονται μόνο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Πρώτα απ 'όλα, ο ασθενής σημειώνει την εμφάνιση μεμονωμένων κόκκινων βλατίδων, οι οποίες εντοπίζονται ανάλογα με τη μορφή της νόσου. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αναπτύσσονται, συγχωνεύονται και σχηματίζουν εκτεταμένες εστίες φλεγμονής - ψωριασικές πλάκες. Οι πλάκες αναπτύσσουν γκρίζα λέπια που αποξέονται εύκολα, εκθέτοντας τη γυαλιστερή επιφάνεια του δέρματος (τελικές επιδερμίδες) και προκαλώντας αιμορραγία σταγόνων.

Οι ειδικοί διακρίνουν τρία στάδια στην ανάπτυξη της ψωρίασης, τα οποία χαρακτηρίζονται από ορισμένα σημεία:

 1. Προοδευτική - Σε αυτό το στάδιο, ένα μόνο εξάνθημα αναπτύσσεται και επηρεάζει νέες περιοχές του δέρματος. Ανάλογα με την τοποθεσία, μπορεί επίσης να εμφανιστεί κνησμός, κάψιμο, πόνος και φλεγμονή του προσβεβλημένου δέρματος.
 2. Σταθερό - η ανάπτυξη των ψωριασικών πλακών σταματά, νέα εξανθήματα δεν εμφανίζονται.
 3. Παλινδρομικό - ένα στάδιο στο οποίο όλα τα συμπτώματα της ψωρίασης σταδιακά ακυρώνονται. Οι ασθενείς σημειώνουν τη διακοπή του κνησμού και άλλων συμπτωμάτων, οι βλατίδες γίνονται ωχρές και διαλύονται, το ξεφλούδισμα σταματά.

Ανάλογα με την εποχή που εκδηλώνεται η ψωρίαση, η κλινική εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Στον καλοκαιρινό τύπο της νόσου, όλα τα συμπτώματα εντείνονται ξαφνικά και αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα. Το χειμώνα χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα και ταχεία εξαφάνισή τους. Υπάρχει επίσης μια αόριστη μορφή ψωρίασης, στην οποία τα συμπτώματα εμφανίζονται ανεξάρτητα από την εποχή και η οποία σχετίζεται με συχνές υποτροπές.

είδη ασθενειών

Ανάλογα με τον εντοπισμό της νόσου, υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ορισμένα συμπτώματα:

 • Χυδαία ή απλή ψωρίαση - εκδηλώνεται στα γόνατα και τους αγκώνες.
 • Σμηγματόρροια - είναι μια επιπλοκή της σμηγματόρροιας. Σε αυτή τη μορφή, οι πλάκες της ψωρίασης δεν φλεγμονώνονται, αλλά οι βλατίδες έχουν μια χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση.
 • Αρθροπαθητικό - επηρεάζει τις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών. Ο ασθενής έχει πόνο στα άκρα, ακαμψία κίνησης.
 • Εξιδρωματικό - χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κίτρινων φολιδωτών μπαλωμάτων στα γόνατα και τους αγκώνες.
 • Φυλίκια - ο ασθενής αισθάνεται σοβαρή κακουχία, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, οι πλάκες φλεγμονώνονται και εμφανίζονται φλύκταινες.
 • Ψωρίαση στις παλάμες και τα πέλματα - συνήθως εκδηλώνεται στις εσωτερικές πλευρές των άκρων. Το δέρμα με αυτή τη μορφή τραχύνει, ραγίζει και φλεγμονώνεται.
 • Αντίστροφη - εμφανίζεται στις φυσικές μεγάλες πτυχές του σώματος. Η κύρια αιτία αυτής της μορφής ψωρίασης είναι οι ενδοκρινικές παθήσεις.
 • Σχήμα δακρύων - Οι πλάκες της ψωρίασης έχουν σχήμα δακρύου και εντοπίζονται στον κορμό και τα πόδια.
 • Ψωρίαση νυχιών - εμφανίζονται μικρές οδοντώσεις στην πλάκα των νυχιών, σημειώνεται πάχυνση του νυχιού, σταδιακά ξεφλουδίζει.
 • Το ψωριασικό ερυθρόδερμα είναι η πιο σοβαρή μορφή, που χαρακτηρίζεται από παροδικό, έντονο οίδημα και εκτεταμένη προσβεβλημένη περιοχή.

μεθόδους θεραπείας

Η θεραπεία της ψωρίασης είναι μακρά και περίπλοκη. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και με την πιο κατάλληλη θεραπεία, δεν θα είναι δυνατό να απαλλαγούμε εντελώς από τη νόσο. Όλες οι μέθοδοι στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και των αιτιών, καθώς και στην αύξηση της διάρκειας της ύφεσης. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της παθολογίας είναι οι εξής:

 • Τοπική θεραπεία (κρέμες, βιταμίνες, αλοιφές) - χρησιμοποιείται μόνο στα αρχικά και μεσαία στάδια της ψωρίασης.
 • Διαιτοθεραπεία - είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση του πεπτικού συστήματος.
 • συστηματική θεραπεία. Η λήψη φαρμάκων στοχεύει στην ομαλοποίηση της εργασίας όλων των συστημάτων και οργάνων του σώματος.
 • Φωτοθεραπεία και άλλες φυσιολογικές διαδικασίες που δρουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.
Ο γιατρός εξετάζει έναν ασθενή με ψωρίαση

Εξωτερικά Ταμεία

Οποιαδήποτε τοπικά παρασκευάσματα που συνταγογραφούνται για την ψωρίαση έχουν σχεδιαστεί για να μαλακώνουν τις πλάκες, να ανακουφίζουν τη φλεγμονή και να εξαλείφουν άλλες εξωτερικές εκδηλώσεις της παθολογίας. Πιο συχνά χρησιμοποιούμενα:

 • Αλοιφές με βάση την πίσσα, το λίπος, τα λίπη.
 • Παρασκευάσματα λαδιού?
 • αλοιφές με αέριο μουστάρδας.
 • Ορμονικοί παράγοντες. Χρησιμοποιούνται μόνο για σοβαρή ψωρίαση επειδή έχουν πολλές παρενέργειες.
 • σαλικυλική αλοιφή?
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν πυρίτιο.

Εσωτερικά Ταμεία

Με την αναποτελεσματικότητα της θεραπείας με τοπικά φάρμακα, ο ασθενής συνταγογραφείται:

 • αντιφλογιστικό?
 • ηρεμιστικά?
 • αντιισταμινικά?
 • σύμπλοκα βιταμινών?
 • Αντιψυχωσικά και ηρεμιστικά - σε προχωρημένα στάδια.
 • Διεγερτικά του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.

εναλλακτικό φάρμακο

Σε συνδυασμό με φαρμακευτικά σκευάσματα, η εναλλακτική ιατρική βοηθά επίσης στη σημαντική ανακούφιση της κατάστασης του ασθενούς. Τα πιο αποτελεσματικά μέσα είναι:

 • Τσάγια με δυόσμο, βάλσαμο λεμονιού και βάμμα βαλεριάνας και μητρικής βλάστησης. Στόχος είναι η σταθεροποίηση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του σώματος.
 • Η σόδα είναι μια απλή και αποτελεσματική συνταγή που περιλαμβάνει κομπρέσες με διαλύματα στις πληγείσες περιοχές του σώματος. Ανακουφίζει από τον κνησμό και προάγει την απορρόφηση των ψωριασικών πλακών.
 • Λουτρά με βότανα (χορδόνι, χαμομήλι) - χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

πρόληψη

Μόλις εγκατασταθεί, η ψωρίαση θα θυμάται τον εαυτό της για μια ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι παράγοντες πυροδότησης προκειμένου να επιμηκυνθεί η φάση της ύφεσης όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

 • πρόληψη παραβίασης της ακεραιότητας του δέρματος.
 • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο στο δέρμα.
 • έλεγχος του σωματικού βάρους και σωστή διατροφή.
 • Η χρήση ειδικών σαμπουάν (για ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής).
 • απόρριψη κακών συνηθειών.

Ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται συνεχώς από δερματολόγο και να ακολουθεί όλες τις εντολές του γιατρού, συμπεριλαμβανομένης της λήψης προληπτικών φαρμάκων.